Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målet: Tio svenska OS-medaljer

På måndagen kom den officiella målsättningen från SOK.

Minst tio svenska medaljer vill förbundet se vid OS i Sotji.

– Det är ett mål som är utmanande för den nivå vi är på, säger truppchefen Peter Reinebo.

Förra veckan kom en prognos som sade att sju till nio medaljer är ett troligt scenario i Sotji. Nu har förbundet bestämt sig för en målsättning på tio – exakt samma som förbundet hade inför OS i Vancouver 2010. Då blev det elva medaljer (fem guld, två silver, fyra brons).

– Man kan säga att ingången till Vancouver och Sotji är relativt lika, säger Peter Reinebo.

Samtidigt tillkom ytterligare sju idrottare i truppen som nu består av 105 namn. Bland dem återfinns de tre alpina åkarna Markus Larsson, Matts Olsson och Anna Swenn Larsson. Skidskytten Christoffer Eriksson kompletterar stafettlaget. Skicrosstruppen förstärks med Mikael Forslund, nyligen sexa i världscupen, och unge John Eklund.

Den som kanske inger mest medaljhopp är 21-årige snowboardåkaren Niklas Mattson. Han blev tvåa i världscupen i nya OS-sporten slopestyle i helgen.

– Det är en framtidskille. Det är över huvudtaget intressant med de nya grenarna, där flera resultat bådar ganska gott, säger Reinebo.

Överlag verkar det finnas förhoppningar om platser på flera olika podium.

– Tittar vi tillbaka så har längdskidor stått för en väldigt stor andel, mer än hälften.

– Nu har vi två topplag i curling, herrlandslaget i ishockey, herrarnas stafettlag i skidskytte. Det alpina laget har haft ett halvt dussin åkare på pallen i år, längdlaget är fortfarande väldigt starkt och skicrosslaget har haft pallframgångar.

Hur många guld det blir i spelen vill dock inte Peter Reinebo spekulera i.

– Nej, det är en sliten fras. Det är väldigt små marginaler, säger han.

En sista uttagning sker senast 26 januari. Fortfarande finns minst en outnyttjad alpin plats.