Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Målet är att gå vidare från gruppen"

En före detta spelare från Jämtland Basket finns med när damernas EM-slutspelet för U20 startar i Italien.
– Målet är att gå vidare från gruppen, säger Olivia Lindgren från Udine, två timmar från Venedig.

Olivia spelade i Jämtland fram tills dess att hon var 16 år. Då gjorde hon som lagkompisarna Moa Lundqvist och Elsa Paulsson och flyttade till Luleå BG.

– I dag är det skönt att se det var rätt val. Jag har haft så pass bra träningar att jag utvecklats, berättar den 19-årige pointguarden.

Lindgren har inte bara lyckats i sitt klubblag Luleå BG utan även tagit plats i olika flick- och juniorlandslag. Trots att hon har ett år kvar som U20-spelare har hon alltså kvalat in i Sveriges lag till EM-slutspelet i Udine.

Det handlar om A-divisionen och Sverige är ett av totalt 16 lag. Gruppspelet börjar under torsdagen och Sverige ska möta Ukraina, Serbien och Slovakien.

Vad är ert mål?

– Vi har inte pratat så mycket om det. Det är i så fall att gå vidare så att vi slipper spela i nedflyttningsgruppen.

Trots att Olivia är 95:a och ett år yngre än flera av sina lagkompisar har hon stort förtroende hos förbundskapten Jens Tillman. Under de förberedande träningsmatcherna mot Portugal, Spanien och Tjeckien har 19-åringen fått spela mycket.

– Det är svårt att veta var vi står eftersom en del av de här lagen inte spelar i A-gruppen. Spanien är i alla fall med där.

... och Spanien var riktigt bra, antar jag?

– Ja, de spelar en helt annan basket. Alla är stora, men de är sjukt kvicka och kan skjuta. Alla spelare hos Spanien var ett hot framåt.

Hur som helst var Olivia Lindgren en av Sveriges bättre aktörer under de fem träningslandskamperna. Inte minst i trepoängsskyttet, vilket är en liten överraskning.

Normalt är hon inte en målgörare, snarare en framspelare.

– Trepoängarna är en viktig del i mitt spel. Jag har också fått förtroende att skjuta de avgörande skotten. Annars är jag fortfarande en skapande spelare som ska driva in och kicka ut bollen till skyttarna.

Olivia själv räknar ändå inte med att få starta när väl EM-slutspelet börjar med match mot Ukraina under torsdagen.

– Alltså... troligen får jag inte starta i de första matcherna. Vi har en 94:a från Södertälje som heter Anita Ilic och hon får nog spela. Dessutom har vi en tjej från college i USA, Gabriella Hansson som kan spela allt från etta till fyra.

I en perfekt värld hade Olivia Lindgren kanske haft sällskap i EM-laget av sina två Östersundskompisar Elsa Paulsson och Moa Lundqvist.

– Jag tror verkligen att de hade kunnat vara med här, men de är båda skadade.