Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena Ernman omtumlad efter segern

Det var en omtumlad Melodifestivalvinnare som på söndagen vaknade upp efter endast tre timmars sömn. Någon ytterligare tid att vila fanns inte.
– Nej, jag måste åka till Tyskland redan i dag för att börja repetera in en uppsättning av îAskungenî, säger Malena Ernman.

Annons

”Aldrig! Definitivt inte! Inte en susning!”.

Det är Malena Ernmans svar på frågan om hon kunde ana att hon skulle stå som slutsegrare i Melodifestivalen när hon tackade ja till en jokerplats. Svaret på den givna följdfrågan – om hon fortfarande skulle ha tackat ja om hon fått veta utgången i förväg – svävar hon lite på.

– Alltså! man tackar ju ja för att man hoppas att det ska gå bra. Men jag hade nog bara intalat mig att jag skulle försöka göra mitt bästa, säger hon.

Segern betyder mycket för henne.

– Absolut. Jag är omtumlad av att svenska folket röstade fram mig. Jag är ju så udda i de här sammanhangen, jag känner en stor kärlek. Det är vansinnigt roligt.

– Mantrat ”Tänk Eurovision, tänk Moskva” har bankats in i svenska folkets medvetande de senaste veckorna. Det är ett stort ansvar som lagts på mezzosopranens axlar.

– Ja, men jag tror att folket röstade med hjärtat. Jag kan ju hamna sist i Moskva trots det här, men jag tänker åka dit med ett stort leende på läpparna och inte göra mig till på något sätt. Jag ska vara så svensk jag bara kan. Med svenskhet kommer man långt, vi är rätt omtyckta ute i världen.

Som operastjärna med Europas stora scener som arbetsplats har Malena Ernman ett ofta rätt späckat schema.

Men inget ska få stoppa hennes medverkan i schlager-EM.

– Nej, min agent får ringa och flytta repetitioner och sånt, det är hennes jobb och hon tycker bara att det är roligt. ”Ojoj, men det ordnar sig!” var hennes kommentar. Alla runt omkring mig verkar ha varit förberedda på det här, alla utom jag.

Hennes framgång verkar också ha fött ett operaintresse i Sverige.

– Det kom fram ett tiotal barn till mig i går och sa att de skulle börja sjunga opera. ”Markoolio är fortfarande bra, men du är minst lika bra” sa en tjej. Charlotte Perrelli berättade att hon hört folk gå runt och sjunga i falsett på stan. Det hade väl låtit så där, men stämningen hade varit god!

Ja, med oskolad röst är det lite svårt att sjunga refrängen på ”La voix”!

– Haha, du får flytta ner refrängen några toner. Det ska inte göra ont när du sjunger.

Mer läsning

Annons