Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Maktskifte - nu eller aldrig"

Susanne Wallner (M), landstingspolitiker från Östersund vill gärna ta över makten från Socialdemokraterna efter valet.
– Jag ser en möjlighet at ta över den röda stolen, det är nu eller aldrig, säger hon.

Hon har gjort sin första mandatperiod i landstinget, är gruppledare för Moderaterna där och är även ordförande för M-kvinnorna i länet.

Men mest tycks det vara partikamraten Christer Siwertsson som syns. Hamnar du lite i skuggan av honom?

– Det är väl en sanning med modifikation. Min roll som gruppledare är att försöka hjälpa alla runt i vårt län att få fram det de vill. Jag ska försöka lyfta en hel grupp, inte stå längst fram, säger hon.

– Vi har haft tydliga mål och det gillar jag som har en bakgrund i marknadsföring och försäljning. Tittar man bara på det jag själv har gjort, överstiger det långt över vad vi gjort under tidigare mandatperioder.

Hon klargör att hon jobbat hårt för att nå den position hon har i dag. Vill väljarna så är hon beredd att ta över efter Christer Siwertsson när han bestämmer sig för att lämna.

– Jag har varit tydlig med att jag vill satsa på politiken, säger hon. Vi behöver en generationsväxling både i vårt parti liksom i övriga partier. Jag har plats två på listan och kommer att göra vad jag kan för att få så många röster det bara är möjligt i min personvalskampanj. Men jag är en lagspelare och man måste vara ett bra lag för att vinna.

Hon skulle vilja jobba med regional utveckling i det nya regionfullmäktige.

– Här tror jag att Christer och jag kompletterar varandra då han är klart bäst på vårdfrågorna.

Det innebär i så fall att om det blir ett maktskifte så önskar Susanne Wallner att hon får bli ordförande i den regionala nämnden. Beroende på hur förhandlingarna går med övriga partier förstås.

Är det något du ångrar under mandatperioden som har gått?

– Jag ångrar att jag inte var ännu tuffare och krävde tydligare besked från primärvården kring hur de organiserar sig. Vi ser i dag hur underskotten ser ut. Jag skulle vilja ha dimensionerat primärvården bättre, säger hon självkritiskt.

Vad ska man göra åt ett landsting som blöder?

– Jag har föreslagit en kriskommission, tidigare har jag föreslagit en beslutscontroller. Nu har det tillsatts en sådan tjänst, men de kallar det för något annat. Nu får vi se vad det ger.

– Men jag tycker att det är konstigt för skatteintäkterna som vi får överstiger utgifterna och kostnadsutvecklingen. Jag kan inte riktigt förstå läckaget.

– Ibland undrar jag, kan vi verkligen ta över makten i landstinget, det kanske har gått alldeles för långt? Det blir en grannlaga uppgift som vi kanske inte klarar på en mandatperiod.

Sedan anser hon inte att utmanaren Eva Hellstrands tal om en "tillfällig svacka" för C då de backade i förra valet är helt sann.

– Snarare är det så att Centern inte har lyckats anta de utmaningar som landsbygden ställs inför, avslutar Susanne Wallner.