Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktmissbruk mot liten företagare

Annons

Länstyrelsen fattade för några veckor sedan beslut att stoppa den lokala företagaren i Handöl, Börje Jonsson från att få köra turister till bland annat Sylstationen under vintern. I ett större perspektiv är detta beslut direkt maktmissbruk mot en liten företagare. Samtidigt pågår cirka 20 kilometer från den sträcka Börje skulle fått trafikera en uppbyggnad av ny kraftlinje mellan Järpströmmen och Norge. Denna uppbyggnad trafikeras sju dagar i veckan av en kontinuerlig helikoptertrafik med tre stycken stora helikoptrar mellan cirka 10.00-16.00. Utan att göra en alltför grov beräkning torde den miljöpåverkan som ett helt orört område utan leder utsättas för buller, utsläpp samt framtida skada på natur med över 1 000 gånger överskrida den påverkan som Börje skulle kunna påverka miljön med sin turisttrafik. Jag har inget emot att man bygger en ny viktig starkströmsledning men det får vara proportioner på vad som är tillåtet. Den lilla enskilda får ej göra nåt medan den stora får bete sig hur som helst.

Det rimliga är nu att länsstyrelsens handläggare som borde ha handlagt båda ärendena genast ber Börje om ursäkt och omedelbart ger honom tillstånd att trafikera de linjer han tidigare trafikerat. Det är fullständigt orimligt att störningar på inte ens promillenivå skall förbjudas medan Svenska kraftnät alldeles bredvid under det ljusa dygnet helt oreglerat får trafikera med tre helikoptrar samtidigt.

Om så Börje skulle få ett tillstånd att köra turister under 1 000 år kommer han ändå inte upp i samma miljöbelastning som pågående kraftlinjeuppbyggnad. Till handläggarens chefer vill jag uppmana Er att genast ge handläggaren ett större rum så att inte väggarna är orsaken till trångsyntheten.

Mer läsning

Annons