Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maktkamp inom oppositionen efter centerns usla valresultat

Moderaterna i landstinget har nu efter ett framgångsrikt val i landstinget ambitionen att kamma hem oppositionsrådsposten. Förhandlingar kommer att inledas med FP och C och det kan innebära att Marianne Larm–Svensson (C) får flytta på sig.

Annons

Nu är samtliga valkretsar inom landstinget räknade. Klart är att Robert Uitto (S) och Harriet Jorderud (S) blir landstingsråd, det har partiet bestämt redan innan valet.

Slaget kommer att stå kring vem som ska företräda oppositionen.

Centerpartiet, som innehar posten i dag, gjorde ett dåligt val till landstinget och tappade drygt fyra procent av rösterna. Moderaterna däremot ökade med drygt tre procent.

Alliansen har samarbetat under mandatperioden som varit med Marianne Larm-Svensson (C) som oppositionsråd. Nu är frågan om Moderaterna vill lägga beslag på denna post beroende på valutgången.

Ser man till personrösterna så har Marianne Larm-Svensson fått överlägset flest kryss, följt av Christer Siwertsson och Jan-Olof Andersson.

Därmed har Christer Siwertsson fått första platsen på Moderaternas lista och gått om Jan-Olof Andersson i landstingsvalet.

– Jag har också blivit utsedd till gruppledare för Moderaterna i landstinget även under denna mandatperiod, säger Christer Siwertsson.

Blir det så att Moderaterna också kommer att göra anspråk på posten som oppositionsråd?

– Det är vanligt i landstingssverige att det största partiet i opposition också har den posten, säger han. Men vi kan inte säga än att det blir ett byte, men det är vår ambition. Vi måste först förhandla med Folkpartiet och Centern i frågan. Det är många andra poster också som ska fördelas.

– Arbetshypotesen är i varje fall att oppositionsrådssysslan flyttar över till oss.

Ställer du upp som oppositionsråd då om det blir aktuellt?

– Naturligtvis gör jag det.

Christer Siwertsson säger också att de utsett en grupp under Staffan Granströms ledning som ska sköta förhandlingarna.