Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maktkamp i Jämtkraft kan vara över

Striden om makten i Jämtkraft kan vara över. Nu verkar det som om de tre ägarkommunerna har kommit överens om styrningen av bolaget.

Annons

Det var när Östersunds kommun köpte Vattenfalls aktier i Jämtkraft förra året som behovet av ett nytt aktieägaravtal uppstod. Men det har varit svårt för de tre ägarkommunerna att komma överens. Minoritetsägarna Åre och Krokom har velat få till ett långt avtal och säkra sitt inflytande i bolaget som kan garantera ett fortsatt lågt elpris för kommunmedborgarna.

– Det har varit mycket tuggande mellan de tre kommunerna, sade kommunalrådet Jens Nilsson (S) under kvällens kommunfullmäktige i Östersund.

Kommunstyrelsen i Östersund har redan tidigare antagit ett förslag till avtal i tron att alla tre kommuner var överens om det. Men Krokom gillade inte skrivningen i avtalet och valde att inte ta upp frågan på sitt förra kommunfullmäktige. De senaste veckorna har tjänstemän och jurister arbetat fram ett nytt förslag till avtal som kommunerna nu verkar vara överens om.

Kommunfullmäktige i Östersund röstade igenom förslaget i kväll och även Åre har sagt ja. Krokom väntas behandla frågan på ett extra kommunfullmäktige senare i sommar.