Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maktfullkomligt om Långforsen

Utöver kommunstyrelsens ordförande i Östersund tillika Jämkrafts styrelseordförande AnnSofie Andersson (S) ser socialdemokraterna Rolf Lilja och Niklas Rohdin i Krokom  inga problem med en utbyggnad av vattenkraft i Långforsen som har högsta naturskyddsklass och är skyddad mot utbyggnad efter beslut i riksdagen.

Dessa socialdemokrater har den sensationella åsikten att det kommer bli bättre för den biologiska mångfalden av en kraftverksutbyggnad. Deras åsikter är lika häpnadsväckande som verklighetsfrämmande. Socialdemokraterna i Jämtlands åsikt går tvärs emot vad experter på Länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket påtalar.

Tre vattenkraftverk av Långfors storlek kan med enkelhet ersättas av ett vindkraftverk eller annan förnyelsebar energi. Resultatet av den socialdemokratiska okunskapen är att Östersunds, Åre och Krokoms kommuner riskerar bojkottas av sportfiskare från hela landet. Exakt detta inträffade för några år sedan i Arjeplog vilket fick stora negativa effekter för turismen. Östersunds och Krokoms kommuners och Jämtkrafts agerande skadar inte de egna varumärkena utan även regionens. 

AnnSofie Anderssons hantering av det beslut, som Östersunds fullmäktige fattade efter förslag från Folkpartiet, om att förhandla med Krokoms och Åres kommuner om att Jämtkraft skulle avstå från renovering/utbyggnad och i stället återställa Långforsen i ursprungligt skick är uppseendeväckande och visar på maktfullkomlighet.

Hennes träff och diskussion med kommunalråden i Krokom och Åre är ju ingen förhandling. En förhandlingsframställan har inte skickats till de båda kommunerna vilket ju krävs för att de bland annat ska kunna utse förhandlare och ges dessa mandat och instruktioner. Som styrelseordförande i Jämtkraft är naturligtvis AnnSofie Andersson diskvalificerad som förhandlare för Östersunds kommun.

Vi i Folkpartiet kommer nu att ta ett nytt initiativ i Östersunds fullmäktige för att få till stånd ett ännu  tydligare beslut och ägardirektiv om Långforsen. Då kommer Karin Thomasson (MP) och övriga ledamöter i Miljöpartiet och Vänsterpartiet att på nytt få chansen att förverkliga det de tycks vara överens med oss om. Nämligen att Långforsen ska återställas till ursprungligt skick oavsett eventuella protester från Jämtkrafts ledning eller från Krokoms och Åres kommuner (med vardera 1 procent av aktierna).

Pär Löfstrand

Margareta Widell

Lennart Ledin

Annica Nordell

Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel