Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Makalausa" av makalösa Berta Magnusson

/
  • Hon fyller 83 och reumatismen begränsar hennes fysiska rörlighet en del. Men intellektet är desto rörligare och nyfikenheten har hon i behåll. Om bra precis en månad är det premiär för Berta Magnussons senaste historiska teaterspel.

Berta Magnusson, 83 år i år, är som de flesta vet en unik eldsjäl i länets kulturliv. Ja, Berta är makalaus, skulle man kunna säga på renaste jamska.

Nu är hon på gång med ett nytt spel som heter just "Makalausa" och som handlar om – ett gevär!

Annons

Efter varje teateruppsättning säger hon ”det här var den sista”. Men varje gång dyker det upp någon ny historisk person eller företeelse som triggar igång hennes nyfikenhet. Hon börjar forska och skriva och rätt vad det är så finns där en pjäs som pockar på att sättas upp.

Nu är Berta Magnusson i full färd med att skriva de sista scenerna i ”Makalausa”, ett spel om en mynningsladdare. Ja, just det, det ska handla om ett gevär. En bössa från mitten av 1700-talet som kom att användas av flera olika jämtländska storjägare och gjorde slut på ett okänt antal björnar.

Björsk Ersen i Björkedet var en av jägarna. Han fällde 16 björnar med Makalausa. Den legendariske sångaren och visdiktaren Sjungar-Lars från Alsen var en annan. ”Jag har skjutit lika många björnar som vi har haft kungar som heter Karl”, sade han till Oscar I när han vandrat till Stockholm och fått audiens på slottet.

– Oscar I var ju son till Karl XIV Johan, så det bör betyda att Sjungar-Lars hade skjutit 14 björnar med Makalausa, säger Berta som har ordning på regentlängderna.

Hon har tidigare skrivit ett spel om Sjungar-Lars och det var när hon arbetade med det hon första gången stötte på den makalösa mynningsladdaren. Hon började forska kring dess ursprung, pratade med flera gamla jägare som berättade att Makalausa skulle ha fått sitt namn efter en makalös smed som tillverkade den.

– Jag tog kontakt med landsarkivet och frågade om det fanns någon notering om en smed med smeknamnet Makalausn i kyrkböckerna där. Och då visade det sig, att det fanns en smed som faktiskt hette Maklös i efternamn. Det var Göran Maklös, som kom till Huså gruva från Falun 1748.

Berta Magnusson är övertygad om att det var Göran Maklös som tillverkade bössan. Fast vid Elverums skogsmuseum i Norge, där bössan finns i dag, hävdar man att den tillverkades i Tröndelagen.

Att bössan kom till Elverum beror på att en norsk storjägare och vapensamlare, Frantz Rosenberg Munch, löste den på auktion 1936. När Munch dog donerade hans änka geväret till museet med förebehåll att den inte fick avyttras.

– Men vi ska få låna hit den i tre veckor så vi kan visa upp den i samband med spelet. Det känns utomordentligt fint att Makalausa får hälsa på i sina hemtrakter i Jämtland, säger Berta.

Från början var det tänkt att premiären på spelet skulle äga rum på Jamtli, och att bössan även skulle ställas ut där. Men av olika skäl gick detta inte att genomföra så nu blir premiären i Kall i stället. Och Berta är lika glad för det:

– Redan före nyår hörde de av sig från Kalls hembygdsförening och sa "Da gjett lava oss te få ha premiär på 'Makalausa' hen i Kall – hu kom ju henifrå!".

Den 20 maj går ridån upp för "Makalusa" på Idrottsgården i Kall. Därefter blir det föreställningar bland annat i Dvärsätt, Trångsviken, Rödön och Häggenås.

– Vuxenskolan är i full gång med att boka föreställningar åt oss, avslutar Berta Magnusson.

Mer läsning

Annons