Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makabert rävfynd i Arvesund

Sju döda rävar liggande i en hög, utan tecken på skador eller skotthål, har upptäckts vid en strand i Arvesund.

Rävarna har nyligen lagts dit eftersom inga andra djur har börjat äta av kropparna.

En mycket skakande och makaber upptäckt gjorde Gunnar Berglund från Östersund, när han i helgen gjorde en promenad runt stränderna vid sin stuga i Arvesund. Längst ut på en udde nära stranden låg sju döda rävar, ditlagda med benen om varandra. Några av rävarna hade ståltråd virad kring framtassarna. Längst upp på rävkropparna låg ett par vita handskar.

– En mycket otäck och nästan overklig upplevelse, säger Gunnar Berglund.

Han tror att rävarna nyligen måste ha dödats och lagt på platsen eftersom inga andra djur varit på dem.

– De luktar inget och deras ögon är kvar, annars brukar fåglarna var snabba på att äta av döda djur.

Gunnar Berglund berättar att hans fru, som också var med när de upptäckte rävarna, blev så ledsen att hon började gråta när hon såg dem.

– Tänk vad många sorkar och möss de här rävarna skulle ha satt i sig om de fått leva. Rävar är ju så fina djur. Man undrar vem som kan ligga bakom det här, säger Gunnar Berglund.

200 meter från rävarna ligger Myrsandsvallen, där ångaren Östersund ligger uppdragen för vintern. Platsen har en lång och fin sandstrand och är en populär badplats under sommaren. Ägaren av marken är lika frågande hon när LT ringer upp under måndagen.

– Jag har inte själv varit ner och tittat på rävarna men det känns väldigt obehagligt för oss att någon har lagt dit djuren på vår mark. Det har redan börjat pratats på byn om vem som kan ligga bakom det här, säger markägaren.

Fyndet av de sju rävarna är polisanmält och Andrew Sörenson vid Östersundspolisen säger att det hela måste undersökas för att se om det ligger något jaktbrott bakom.

– Det är tillåten jakt på räv fram till den 15 april. Men som det hörs så verkar de här rävarna vara dödade efter det. Dessutom är det förbjudet att lägga djurkroppar nära vatten. Det ska vara ett avstånd av 100 meter, säger Sörensson.

Han undrar också om inte länsstyrelsen borde vara intresserad av att ta prov på rävarna för att se om de har dvärgbandmask, som flera rävar i landet har upptäckts med.

Ruben Johansson är biträdande enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsavdelning. Han blir också förvånad när han får höra talas om rävarna.

– Har rävarna kommit dit på grund av kriminell verksamhet så är det en polissak. När det gäller dvärgbandmask så har vi inget uppdrag att undersöka döda rävar. Finns det risk att badvattnet kan bli förorenat så är det kommunen som har hand om det, säger Ruben Johansson.

En jägare som undersökt LT:s bilder från platsen, säger att det finns en möjlighet att rävarna har blivit dödade genom att någon har sprängt själva lyan. Bland de döda rävarna fanns både vuxna djur och fjolårsungar.