Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoritetens visioner utan ansvar

Som kommunpolitiker tycker jag att mitt uppdrag består i att på bästa sätt förvalta kommuninvånarnas skattepengar. Jag vill vara med och skapa en kommun där trygghet är viktig, jag tror att det är därför många väljer att bo i en mindre stad. Jag vill vara med och skapa en bra och trygg stad.

För mig betyder det en stad med bra och populära skolor, bra äldreomsorg, bra vård och bra och framtidssäkrad samhällsplanering, som till exempel inte tvingar någon att skaffa bil bara för att komma till en mataffär, eller till ett dagis.

Därför ifrågasätter jag exploateringen av betongstationstomten och de konsekvenser det får för Mosippans dagis med omkringliggande skog. Jag tycker nämligen att det är fel att såga ner en skog som fungerar som rekreationsområde för massor av barn i närheten av ett bostadsområde där många av dem bor. Det innebär också att jag inte vill riva ner ett populärt och fullt fungerande dagis och lägga 40 miljoner av skattebetalarnas pengar på att bygga ett nytt dagis bara några hundra meter därifrån.

Det är ansvarslöst både mot barnen och deras skattebetalande föräldrar. Det finns massor av alternativa handelsytor att exploatera - om Lillänge behöver byggas ut.

Den utbyggnad som majoriteten pratar sig varm för och TK-development föreslår, innebär lika mycket ny handelsyta som redan Coop Forum, Rusta, Systembolaget, Buketten, Djurmagazinet, Flügger Färg, Lindex, Team Sportia, Apoteket, Skopunkten och tidigare Expertbutiken förfogar över i dag.

Majoriteten har i diverse anföranden motiverat sitt ställningstagande med att handelsutredningen ger stöd för exploateringen. Men då har man räknat med att Östersund skall växa till 65 000 invånare.

Det var de förutsättningarna utredarna arbetade med när de tog fram handelsutredningen. Om man nu utgår från att vi ska bli 65 000 invånare när vi räknar på behovet av handelsytor, varför räknar vi då med mycket mindre befolkningsökning när vi planerar för skolor och vård? Och varför gör vi inte en ny handelsutredning när det nya tillväxtprogrammet tagits fram, där det sannolikt är så att man kommer att backa på målet 65 000 invånare.

Inte ens i Översiktsplan 2040 tror man på målet 65 000 invånare längre.

Jag arbetar för, och hoppas på, en ökad befolkning, men när det gäller så stora investeringsbeslut som detta bör man grunda beslut på fakta, inte önsketänkande.

Jocke Ekroth (M) Vice Ordf. i Miljö- och Samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel