Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majblommepremiär - ett säkert vårtecken

Barnen på Norra skolan hade bråttom att ge sig ut på stan i går. Det var nämligen premiär för årets majblommor.

– Barnen gör ett otroligt arbete. De brukar sälja för 70 000 kronor och svinnet med trasiga blommor och fel växel utgör endast en promille, säger Maria Gunsjö, klassföreståndare för klass 4-5B på Norra skolan.

Förra året blev de länsvinnare i Majblommans insamlingstävling. Priset blev bio och restaurang för hela klassen.

– Alla sprang runt och sålde överallt i två veckor. Bästa ställena att sälja på är sjukhuset och i mataffärer, berättar Salma Elhachimi, Vera Holgén och Elin Gustafsson i klass 5B.

Maria Gunsjö är även ordförande i Karslunds Majblomskommitté och hon låter alltid sina klasser sälja majblommor. Men det är helt frivilligt.

– De får lära sig att ta ansvar, vara artiga och träna huvudräkning. Dessutom hjälper vi andra barn, säger hon.

Av de insamlade pengarna går tio procent till barnet som säljer majblommorna och tio procent till klasskassan. Resten går i huvudsak till enskilda barn i Östersund. Ifjol fick Karslunds Majblomskommitté in ungefär 40 ansökningar om bidrag, enligt Maria Gunsjö.

– De söker för mycket mer än vad vi kan dela ut. Förra året fick vi ansökningar om cirka 100 000 kronor och vi kunde dela ut ungefär 40 000 kronor i bidrag, säger hon.

Bidraget går ofta till sjuka barn som är i behov av särskilda hjälpmedel, enligt Maria Gunsjö. Men det kan även handla om föräldrar som inte har råd med fritidsaktiviteter.

– Det var många som fick bidrag till cykel förra året, säger hon.