Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja firar kvartssekel som nyårsvärdinna

/
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Maja Bergsten har lagat nyårssupé i över 25 år åt samma personer. ”Inte ens jag själv minns vad vi har ätit i alla år, men jag försöker hitta på något gott och fräscht varje år”, säger hon. Katten Silver får fira nyår hos dottern Lisa och missar därför godbitarna. Foto: Ulrika Andersson

I över 25 år har samma gäng på Frösön firat nyår ihop. Maja Bergsten är mästerkocken som stått för maten varje år.
– Det är ju en heroisk bedrift, säger en av gästerna Lars Tengqvist, som ser fram emot 2008 års middag.

Annons

I början av 1980-talet bestämde sig några nyblivna grannfamiljer i Valla för att fira nyår ihop och på den vägen är det. Familjen Bergsten stod som värdar då och gör det även nu, nästan 30 år senare. Maja Bergsten har lagat till varierande festmåltider i alla dessa år.

– Det är roligt att pyssla med, men också mycket jobb. Fast de andra bjuder in till midsommar och andra helger, så vi turas ju om, ler hon där hon står i sitt kök och planerar årets meny.

Fågel, vilt, nötkött, skaldjur... Variationsrikedomen genom åren har det inte varit något fel på.

– Men fisk till huvudrätt har jag aldrig haft. Nu när barnen är utflugna är vi ju dessutom bara nio personer, säger hon.

Gästerna välkomnas med mousserande vin och tilltugg. När alla satt sig till bords serveras förrätten som i år blir skaldjurscocktail med pilgrimsmusslor.

Lars Tengqvist är en av de nöjda gästerna.

– Det är alltid gott och trevligt. Hon har gjort en heroisk bedrift som sett till att det finns mat till alla i alla år, och att variera menyn lyckas hon också med, säger han och tillägger att favoriten är klassikern hummer och oxfilé.

LT kan avslöja att han bör bli nöjd i år.

– Huvudrätten blir en oxfilé provencale med po tatisbakelse, svamp och persiljesmör och så får de en vit chokladmousse med hackad ingefära och mandelflarn till dessert, säger Maja Bergsten.

På tolvslaget ordnar maken Rolf så att gästernas medhavda fyrverkerier kommer till användning. Då sluter övriga grannar upp till en föredömlig inledning på ännu ett år i grannsämjans tecken.

Mer läsning

Annons