Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj Hermansson

/

Solen sken över Östersund och den bitande kylan släppte för en stund när Maj Hermansson somnade in den 11 januari 2010.

Annons

Vid elvatiden var hon färdig med jordelivet och flyttade hem till Gud.

In i det sista var det omsorgen om andra som uppfyllde hennes tankar. Den omsorgen kännetecknade hela Majs liv, i arbetet som sjuksköterska, i familjelivet och i ett starkt ideellt engagemang för andra människor.

Maj föddes i Örnsköldsvik 1939. Hon växte upp i ett enkelt hem i Järved tillsammans med mor, far och tre syskon. Efter några års arbete i klädbutik utbildade hon sig till sjuksköterska i Jönköping. Där träffade hon Kenneth som blev hennes följeslagare genom livet. I Örebro fick de sitt första gemensamma hem, i Tingsryd födde hon Stefan och Marie, i Vingåker kom Anna. Sedan följde några år i Frankrike, Strömstad och till sist Östersund där Maj arbetade som nattsjuksköterska vid sjukhuset från 1990 fram till 2005.

Maj hade en stark tro och förtröstan på Gud som tog sig uttryck i hennes livshållning. Hon var mycket aktiv i Betelförsamlingen i Östersund, inte minst genom hembesök till ensamma och sjuka. Även under sina sista månader i livet tänjde hon på gränserna för vad hon själv orkade i ivern att stötta andra.

Minnesord blir lätt onyanserade hyllningstexter över personer som har gått bort. Maj är värd en hyllning. Ibland kan hon ha upplevts som lite omständlig, hon tog tid på sig för att saker skulle bli ordentligt gjorda och var tydlig i sina åsikter. Det hindrade henne inte från att visa kärlek och omtanke om dem som tänkte annorlunda. Hon hade alltid sina medmänniskors bästa för ögonen.

När hon själv närmade sig slutet fick hon tillbaka något av den värme och omsorg som hon visat andra, från vänner och från vårdpersonal vid Östersunds sjukhus. Hon mötte döden utan rädsla, med en visshet om att få möta sin Frälsare och snart även återse dem som hon nu lämnat i saknad.

Maj blev 70 år.

Familjen

genom Stefan Östman

Mer läsning

Annons