Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj-Britt Makenzius

/

Maj-Britt Makenzius har den 26 november 2009 rest vidare på sin sista färd i en ålder av 76 år efter ett hastigt sjukdomsförlopp.

Annons

Maj-Britt föddes i Junsele 1933 och växte upp i en stor syskonskara.

På 50-talet flyttade mamma till Östersund där moster Hjördis och morbror Helge Söderberg blev hennes stora stöd. Efter folkhögskolestudier fick hon feriearbete på hotell Dalgård i Mörsil, där hon träffade pappa Bertil. De gifte sig midsommarafton 1957 i Tåsjö där mormor Tyra, född Dahlén, höll gästabud.

Mamma flyttade därefter in på pappas föräldragård i Mörsil, gården var stor med flera hus. Farfar Johan Maurentius, farmor Britta och brodern Rolf med fru Inger bodde där också. Mamma trivdes mycket med den gemenskap som växter fram under den tid vi barn och kusinbarnet Annelie var små och oförargliga.

1964 flyttade vi till Sandviken i Gästrikland då pappa fick en ny lärartjänst. Under den tiden studerade mamma till internatföreståndare. Borta bra men hemma bäst, i början av 1970-talet flyttade vi åter till Jämtland då mamma fick en föreståndaretjänst vid Östersunds sjukhus. Efter studier på 1980-talet vid Göteborgs universitet återgick mamma till sin tjänst och då som lokalvårdschef för landstinget.

Mamma var en glad och spontan person färgad av släktens musikaliska ådra, hon var själv aktiv med sång och teater under skoltiden vid Hampnäs folkhögskola. Mamma tyckte också mycket om att resa. Virka och sticka var en avstressande hobby för mor och hon försåg pappa och oss barn med fina klädesplagg.

Stugorna i Tåsjö och i Mårdsundsbodarna var mammas vattenhål där hon kunde plocka bär och slå sig till ro. Mamma var barnkär och stunderna med barnbarnen då speciellt äldsta barnbarnet Diana blev fina ljusglimtar på äldre dagar. Vi kommer aldrig att glömma hennes positiva skratt.

Barnen Glenn och

Catrine Makenzius

Annons