Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mainstreamjazz med själ och hjärta

/
  • Lasse Thörnqvists All Stars Team lirade jazz med själ och hjärta på Gamla teatern i går kväll.Foto: Håkan Luthman

Annons

Jazzhistoria har präglat de två första konserterna i Jazz i Jemtlands vårkonsertserie. Det började rent av lite förhistoriskt med Barfota Jazzmen, men när Lasse Törnqvists All Stars igår intog scenen på Gamla Teatern hade man flyttat fram positionerna vad gäller stil och repertoar några decennier.

Nu var det swing and sweet med en del bebopkryddor i repertoaren. Mainstream jazz med andra ord, från Duke Ellington och Count Basie till Sonny Rollins ungefär. Idel välkända nummer ur den stora amerikanska sångboken.

Oavsett om Lasse Törnqvists All Stars framträder som sextett eller i trioform är det jazz i intimt format, en lågmäld, finstämd och mycket njutbar kammarjazz som publiken bjuds. De tre blåsarna är så otroligt samspelta, men får också rikliga tillfällen till solon; Lasse Törnqvist själv med sin runda, fina ton i kornetten, Dicken Hedrenius med sin dansant svängiga trombon och Klas Lindquists bebopinspirerade, eruptiva solon på altsax.

Men det är ingen som bryter sig loss på allvar, allt är prydligt välarrangerat i Ellingtons och Count Basies anda, fast i ett mindre orkesterformat. När Jesper Kviberg på trummor, Patrik Boman, kontrabas, och Erik Söderlind, gitarr, mjukt svängigt backar upp den samspelta blåsartrion blir resultatet nästan en lite försynt kammarjazz.

Men det är musik med mycket själ och hjärta. Johnny Hodges kunde väl inte ha önskat sig en bättre tolkning av sin Sweeping the blues away och Erik Söderlinds version av Sonny Rollins Little Louie skulle måhända ha fått den ärrade tenoristen att höja ett ögonbryn.

Härnäst på konsertprogrammet står brasiliansk jazz. Torsdag 19 februari gästas Jazz i Jemtland av brasilianska Nosso Trio med Karolina Vucidolac. Det blir garanterat heta rytmer i den jämtländska vinterkvällen.

Mer läsning

Annons