Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magplask när Borg försöker surfa på den feministiska vågen

Feminismen har sköljt över Sverige de senaste månaderna. Just nu pågår Nordiskt Forum i Malmö - den största samlingen för kvinnors rättigheter på 20 år. Anders Borg gör ett försök att surfa på den feministiska vågen genom att presentera sin syn på de viktigaste feministiska åtgärderna. Han gör ett fullkomligt magplask. Här är hans förslag:

1. Budgetöverskott och ordning och reda i de offentliga finanserna

2. Det ska löna sig att arbeta (jobbskatteavdrag)

3. RUT-avdrag

4. Diskutera utformningen av föräldraförsäkringen

5. Motverka könsmaktsordningen (genom jobbskatteavdrag)

Du kan behöva läsa dem igen. Det är nämligen väldigt oklart hur detta överhuvudtaget är feministiska förslag. Anders Borg och moderaterna verkar tänka att politiken de drivit de senaste åtta år helt plötsligt ska börja skapa jämställdhet, trots att utvecklingen under deras regerande pekar på motsatsen.

För det första är regeringens egen slutsats om den så kallade ”ordningen och redan i ekonomin” att den gynnar män. I finansplanen om effekterna av deras egen ekonomiska politik skriver de: ”Åtgärderna som föreslås eller aviseras i denna proposition leder till att mäns inkomster ökar något mer än kvinnors.”

Jobbskatteavdragen är en annan favorit för alliansen som tydligen ska lösa alla problem i samhället. Men med facit i hand är det rent av absurt att hänvisa till detta som en åtgärd för jämställdheten. Jobbskatteavdragen har gynnat män långt mer än kvinnor. Män har fått i genomsnitt 22 procent mer av skattesänkningen till sina plånböcker. Kvinnorna i vården och omsorgen betalar priset genom stressigare villkor och deltidsanställningar istället för heltid. Att kalla jobbskatteavdraget för feministiskt är bara ytterligare en ursäkt för att sänka skatterna.

Den fjärde punkten att diskutera utformningen av föräldraförsäkringen är lite oklar i sig. En diskussion utan viljeinriktning är inte mycket värd och det känns som att Borg försöker båda äta kakan och behålla den. En riktig feminist vågar säga vad den vill göra med föräldraförsäkringen.

Det går inte att surfa den feministiska vågen på en bräda byggd av skattesänkningar och tapetklister. Men Anders Borg och Moderaterna har ingen annan politik att erbjuda.

Vi i Grön Ungdom tror på att driva en feministisk politik på riktigt. Det är därför vi har det som en av våra två prioriterade frågor inför riksdagsvalet och det är därför vi har tagit fram ett antal feministiska förslag. Vi vill lagstifta om samtycke, en fråga regeringen låtit glömmas bort i utredningar. Vi vill förbjuda sexistisk reklam som förstärker negativa normer. Vi vill göra föräldraförsäkringen mer jämställd genom att dela upp den mellan föräldrarna och vi vill se en normkritisk sexualundervisning som handlar om mer än könssjukdomar och biologi.

Bara genom att driva feministisk politik på riktigt får man rätten att kalla sig för feministiskt parti.

Moderaterna försöker haka på trenden genom att inte komma med några förslag alls. Det är uppenbart att feminismen är en våg som Anders Borg överhuvudtaget inte brytt sig om att lära sig surfa på.

Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom

Sandra Fogelberg, ekonomisk talesperson Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel