Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnus hoppas hitta kärleken i tv

Kärlek på höskullen, det är något som visat sig gå hem hos svenska tv-tittare. Magnus Gustaphsson är bonden från Jämtland som vill söka en fru på bästa sändningstid.

Annons

Gården i den lilla byn Häljesund ligger högt. Hästarna betar och grisarna bökar förnöjt i jorden. Det är precis som det ska vara. Utsikten ser ut som ett vykort köpt på turistbyrån och skulle säkert passa ”Bonde söker frus” idylliska framtoning som handen i handsken.

– Ja, den gör ju inte ont, som jag brukar säga, säger grisbonden Magnus Gustaphsson och blickar ut över vyn över de snöklädda fjälltopparna.

Magnus har som vanligt varit uppe sedan femtiden på morgonen och tycker att det börjar bli dags för en kopp kaffe. Vi slår oss ner i köket. Klockan tickar högt och en almanacka hänger på väggen, maj månad visar ett besprutningsaggregat. På fönsterbräderna står några sankt paulas och ser törstiga ut. De köpte han i samma veva som han hörde att programledaren Linda Isaksson och filmteamet var på väg.

– Jag fick bråttom att homestyla då. Det var dags att ta ner julgardinerna, de var alldeles vita på baksidan, skrattar Magnus och tillägger att det inte skulle göra något om kvinnan han träffar är lite pysslig och huslig av sig. Själv lägger han allt krut på djuren och gården.

I onsdags presenterades alla bönder i TV4:s populära programserie, Magnus såg avsnittet tillsammans med några kompisar som propsade på att få komma dit med tårta. Till tonerna av svensk folkmusik fick tv-tittarna bland annat se Magnus baka kanelbullar och höra honom prata om bäversafari och livskvalitet.

– Kompisarna var nöjda, det tyckte att det hände mest i mitt inslag, säger Magnus. Kanske syftar han på scenen där han ramlade av hästen Ork. Det blev stor dramatik i kvällstidningarna, men Magnus tycker inte att bilden överensstämmer med verkligheten.

– Äh, Ork ville bara busa med hingsten och egentligen blev jag inte alls avsparkad, jag hade bara inte hunnit hitta balansen, säger han och klappar kärleksfullt om den gamle vallacken, 22 år.

– Det är det längsta förhållandet som jag har haft. När vi är ute i skogen och jobbar tillsammans förstår vi varandra så bra. Det är nästan telepati.

Sedan det blev känt att Magnus är med i uttagningen ringer det journalister hela tiden. Intresset för serien är stort, både från tittarna och deltagarnas sida. 250 bönder sökte till programmet i år.

– Jag skrev bara några rader om mig själv, och produktionsbolaget hörde av sig redan morgonen efter. Men jag hade nog aldrig sökt om jag inte hade haft bekanta som varit med i serien, säger Magnus.

Nu är det sammanlagt åtta bönder som hoppas, men det är bara fyra av dem som kommer att få söka efter kärleken i tv. Nu får tittarna skriva till den bonde de skulle vilja dejta, inspelningen börjar i sommar, serien drar igång först i höst.

Magnus säger att han ligger lågt. Han har inga förväntningar, bara förhoppningar.

– Men visst, nu när man börjar vänja sig vid hela situationen vore det kul att få vara med, erkänner han.

Vad gäller kärleken är han öppen för alla förslag, men rökare behöver inte göra sig besvär. I övrigt hoppas han att de som skriver är uppriktiga och vågar tala om sina kvaliteter.

– Annars kan man ju missa riktiga pärlor bara för att de inte vill framhäva sig själva, säger han.

Och skulle han, om han kommer med i programmet, ändå välja ut ”fel” kvinnor ur brevhögen har han lösningen klar på det också.

– De har lovat att man får behålla breven man får, så jag får väl beta av dem efter programmet i så fall, säger han och ler.

Han drömmer om en kvinna som delar hans intresse för integrerad grisproduktion, avels- och arbetshästar samt uppfödning.

– Jag skulle gärna se någon som är beredd att satsa på att driva ett företag tillsammans. Ett gemensamt mål, det tror jag på. Det där med utseendet är däremot inte så viktigt längre, säger Magnus, som har varit singel i tio år. Det längsta förhållandet varade i fem år. Han tycker att det är ganska svårt att hitta någon.

– Man är mest själv här hemma och träffar egentligen inte så mycket folk. Vi bönder har ju en speciell livsstil och det ska mycket till för att man ska släppa den.

Om man ska gå ut på krogen för att leta någon får man nästan ta mikrofonen från discjockeyn för att tala om vad som gäller, menar han. Nu blir det annat, i ”Bonde söker fru” vet alla i förväg vad som gäller.

Om framtiden vågar han inte sia särskilt mycket. Med åldern har han insett att mycket kan hända i livet och att man aldrig kan ta något för givet.

– Jag tar en dag i taget, men förhoppningsvis har jag fått igång hela kedjan med slakteri och gårdsbutik här.

Säger Magnus och trycker ner kepsen över öronen. I dag ska han bland annat flytta suggorna lite högre upp för att kunna så marken nedanför. Det är dags att ta i tu med det nu.