Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnifika skulpturer på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal

Under två månader visar Härjedalens kulturcentrum i samarbete med Tjeckiska centret två magnifika verk av den tjeckiska skulptrisen Veronika Psotková.

Det ena finns utomhus, på kulturcentrets tak, och kan ses dygnet runt. Verket heter Bikiniklubben och föreställer svarta, sollapande kvinnor i färggranna bikinier. Kvinnornas fysik påminner mer om verklighetens kvinnor än det mediala idealet.

I kulturcentrets teatersalong finns Psotkovás verk Sauna. Det är en trång bastu fylld med glödheta, nakna, bastande män.

Båda verken är skulpterade av tio lager ståltråd i en teknik som konstnären utvecklat. Veronika Psotkovás tidigare verk är gjorda av mycket tyngre material, ofta cement.

– Jag vill ha mer kommunikation i folks liv. Det är kanske därför jag gör grupper av människor, spekulerar konstnären.

Det finns avgörande skillnader mellan hennes svarta damer i bikinier på soltaket och de orangea, nakna männen i bastun.

– Kvinnorna på taket tar i varandra, smörjer varandra med solkräm, kan ligga nära med fysisk kontakt. Männen i bastun rör inte vid varandra fastän de sitter nära, svettas och pratar, säger Veronika Psotková.

Veronika Psotková ville först bli volleybollspelare, sedan ekonom men blev något helt annat; skulptris som jobbar med tunga material. Hon är inspirerad av klassisk skulptur och popkultur.

Veronika Psotková och hennes sambo har kört skulpturerna från Tjeckien till Lillhärdal i en liten lastbil. Det var ett äventyr, tycker de.

– Vi har kört genom hundratals kilometer av skog, mot okänt mål - och det var så vackert, säger Veronika Psotková.

I Sveg frågade hon efter vägen mot Lillhärdal och berättade att de skulle ha en konstutställning där.

– Är ni säkra på det, det är ett väldigt litet ställe? svarade personen oss, berättar Veronika Psotková och skrattar.