Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magiskt tvillingpar blickar framåt

/
  • Tvillingarna Oliver (till vänster) och James Phelps spelar George och Fred Weasley i filmerna om Harry Potter. Vid ett tillfälle bytte bröderna plats med varandra under repetitionerna.  Foto: Leif R Jansson/Scanpix

”Surrealistiskt.” Så beskriver tvillingarna Phelps livet som skådespelare i ”Harry Potter”-filmerna.

Inför inspelningarna av de sista filmerna drömmer bröderna om nya roller på var sitt håll.

Annons

De rödhåriga tvillingarna Fred och George Weasley pratar i munnen på varandra i varenda film om den unge trollkarlen.

Verklighetens tvillingpar, James och Oliver Phelps, har på så sätt inte särskilt mycket gemensamt med sina rollfigurer. Bröderna betonar att de är två separata individer och illustrerar detta faktum på brittiskt vis genom att förklara att de till och med håller på var sitt fotbollslag hemma i England.

Men James och Oliver har gjort det trick som alla tvillingar någon gång gör – de bytte plats med varandra. Enligt brittiska medier ledde detta till att filmteamet tvingades göra om en hel scen.

– Den historien har fått för stora proportioner. Det är sant att vi bytte plats, men det var under repetitionerna. Det finns hundratals människor bakom kameran, jag skulle inte vilja vara ansvarig för att de ska jobba över, säger Oliver Phelps.

Bröderna Phelps har växt upp med att föreställa Fred och George Weasley. De fick rollerna som 14-åringar.

– Det har gjort oss mer medvetna om andra kulturer och länder eftersom vi har fått resa så mycket. Vi har lärt oss mer om omvärlden än vad man någonsin kan få ut av en bok. Den aspekten har verkligen förändrat oss, säger Oliver Phelps.

Berättelsen om den berömda trollkarlen närmar sig sitt slut. En bok återstår att filma, som delas upp i två filmer. Inspelningarna inleds om bara några veckor.

– Mot slutet tror jag att det kommer att kännas konstigt. Vi har filmat i nio år och det kommer kännas sorgligt när allt är över, säger Oliver Phelps.

Vad som väntar efter den sista filmen haft premiär vågar bröderna än så länge bara drömma om.

– Om vi får en roll i en film som är hälften så stor som Harry Potter tycker jag att vi har gjort ett briljant arbete. Att få vara del av en lika stor filmsatsning igen är nog svårt, säger Oliver Phelps.

Vill ni fortsätta att arbeta ihop?

– Vi skulle gärna göra film var för sig eftersom vi är två olika personer. Men samtidigt kan vi ju spela bröder, speciellt tvillingbröder. Det vore kul att få det bästa ur båda världarna, säger James Phelps.

Annons