Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magisk mångfald med Riksteatern

Dans, teater, akrobatik och trolleri. Hur rubricerar man en föreställning som innehåller allt detta och mer därtill? Jacop Ahlbom har valt att ge sin Riksteaterdebut titeln "Vielfalt" - mångfald. På onsdag spelas den på Storsjöteatern.

En man kastar njutningsfullt en eldslåga mot golvet. Ett bord med ett aptitretande fruktfat vecklas plötsligt ut och visar sig vara en kvinna med en imponerande huvudbonad.

Jacop Ahlboms föreställning "Vielfalt" är full av suggestiva sekvenser, ofta fyllda med en sorts absurd humor.

- Jag försöker förmedla sådant som inte finns i verkligheten, utan bara i min fantasi. Kanske skulle man kunna kalla det för surrealistisk teater, säger han.

För Jacop Ahlbom är turnén med Riksteatern en sorts hemkomst. Han är född och uppvuxen i Järna utanför Södertälje, men har levt och verkat i Nederländerna i 20 år. Hemma i Sverige har han aldrig tidigare haft möjlighet att visa upp sina genreöverskridande föreställningar.

Redan som mycket ung bestämde han sig för att satsa på teatern, men fick nobben av scenskolorna i Stockholm, Malmö och London. Trots de nedslående beskeden fortsatte Jacop Ahlbom att söka efter ett sammanhang - och hamnade till slut på Teaterhögskolan i Amsterdam där han sista året utsågs till skolans mest lovande student.

Du måste ha haft en enorm drivkraft?

- Ja, jag minns hur det var när jag sökte till scenskolan i Malmö. Jag var så nervös och det kändes jättejobbigt. Men jag gav allt, gjorde verkligen mitt bästa. Och fast det var så hemskt att stå där så tänkte jag plötsligt "det här är vad jag vill göra resten av mitt liv".

Jacop Ahlbom är utbildad mimare, men har hela tiden valt att utmana de traditionella gränserna mellan teater och närliggande områden som dans, mim och trolleri. Han har ett finger med i allt som händer på scenen - i "Vielfalt" har han varit kreatör, regissör och aktör. En rolig, men rätt krävande kombination, konstaterar han med en suck.

- Det har gått bra flera gånger, men med "Vielfalt" var det väldigt svårt. Då beslöt jag mig för att inte göra så här igen, om jag vill sätta upp mina egna saker ska jag inte skådespela i fortsättningen.

Människans psykologi intresserar honom, det undermedvetna är en ständigt återkommande inspirationskälla i hans föreställningar. I "Vielfalt" möts två rivaliserande män och en grupp kvinnor i drömlika sekvenser, kryddade med trolleritrick.

- När jag var liten drömde jag om att lära mig trolla. Jag ville göra en föreställning som gav mig möjlighet att utveckla det, inte en trollerishow utan en teaterföreställning med magiska ingredienser.

"Vielfalt" får premiär i Umeå den 19 september. På onsdag kommer den till Storsjöteatern i Östersund. Under Riksteaterturnén visas föreställningen också i Ytterjärna, bara några kilometer från Jacop Ahlboms föräldrahem.

- Det kommer att bli väldigt emotionellt. Min mamma dog för 1,5 år sedan. Hon hann aldrig se någonting som jag har gjort, det är ju först nu som jag spelar i Sverige.

Sara Ullberg

sara.ullberg@ttspektra.se