Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maggi Mikaelsson: "Jämtland är ju en ö i Sverige"

Sjuttio av länets starka personer skriver till innevånarna och påtalar nödvändigheten av att slå samman länets kommuner och landsting till en Jämtlandskommun:

– Vi behöver vara en gemensam region, som Gotland. Jämtland är ju en ö i Sverige, säger Maggi Mikaelsson.

Nätverket "Framtid för Jämtland", som LT berättade om i våras, har vuxit. Inför årets val har sjuttio personer gått samman och undertecknat ett öppet brev till länets innevånare. Budskapet är att länets kommuner och landsting bör gå samman till en enda Jämtlandskommun för att vi ska överleva. Bland avsändarna finns två av länets tidigare landshövdingar, Kristina Persson och Maggi Mikaelsson:

– Det är viktigt med en bättre samordning, att vi lyfter fram vad som är bra i Jämtland, och funderar över vad som ska göras, säger Maggi Mikaelsson. Det behövs inte åtta - nio olika som gör det var för sig. Under min tid som landshövding så kunde jag konstatera att det finns en stor överbyggnad.

Hon är inte nöjd med det kommunala revirtänkandet och tror att resurserna kan användas bättre:

– Man behöver öka den lokala demokratin. Människors inflytande företräds inte särskilt bra via ett kommunfullmäktige, utan mera genom byutvecklingsgrupper och dylikt. Vi behöver vara en gemensam region, som Gotland. Jämtland är ju en ö i Sverige.

Bakom brevet står också en hel del av länets mest kända personer inom politik, näringsliv, kultur, idrott och offentliga förvaltningar. Till exempel Gun-Britt Mårtensson, Åke Edin, Stina Eliasson, Bob Persson, Per Stjernström, Sten Rentzhog, Elisabet Yngström, Sten Wennerklev, Maj-Britt Ringvall och Åke Ljusberg:

– Det är bara att titta bakåt, säger Åke Ljusberg. Hittills har inte den gamla organisationen med chefer och administration för varje kommun varit särskilt lyckosam. Vi behöver prova någonting nytt.

Undertecknarna av brevet förespråkar ett radikalt nytänkande, med egna mål, egna initiativ och en långsiktig framtidsstrategi. Åke Ljusberg ser ingen risk för att en storkommun skulle innebära att allting ses ur ett Östersundsperspektiv:

– Tvärtom, det är ju precis vad som sker just nu. Med nuvarande system så är det Östersund som gäller, som har en stark ekonomi, och i de andra kommunerna försämras ekonomin hela tiden. Det kan aldrig bli sämre.