Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maffigt vidunder pressar skrot i Mjösjö

Fredrik Karlsson, sedan sju år tillbaka skrothandlare i Mjösjö, Sundsjö, norr om Gällö, försåg sig förra veckan med en maskin som lär sakna motstycke i hela Sverige.

Och som inte går av för hackor.

Maskinen kallas pressklipp, väger 22 ton, har tillverkats i Italien och kan se fram emot ett liv som både stationär apparat på Fredriks/Remetall AB:s skrotgård i Mjösjö och som turnerande företeelse att rekvireras dit där rejäla pressdoningar behövs.

Med 1 000 tons(!) tryck klämmer och klipper den ihop det mesta av metall till behändiga, transporterbara paket för återvinning.

12 ton i timmen är maskinens kapacitet och Fredrik använder främst kranen på sin lastbil för att mata ner skrotet.

Bara för showens skull när LT var på plats tog han med sig några skrotade värmepannor som maskinen glufsade i sig med god aptit och tryckte ihop till ett behändigt paket med någon decimeters tjocklek klara att skickas till smältverken.

Maskinen har en begränsning i form av storleken på den öppning där skrotet matas in.

När de riktigt stora grejorna skall pressas måste de således skäras ner till hanterbara dimensioner, något som sker antingen med hjälp av enkel skärbränning eller med en grävmaskinmontera skrotsax.

Den saxen kommer även till heders när Fredrik river hus.

Även om det tekniskt sett går att pressa ihop bilar med den här maskinen är detta dock ingenting som Fredrik sysslar med i sitt företag.

Remetall i Sösjö sysselsätter i dag fem personer och företagets just nu tämligen maffiga skrotupplag ligger väl dolt i skogen.