Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maffians fiende till Sverige?

/

Världens just nu mest kontroversielle författare, Den dödshotade Roberto Saviano, kan vara på väg till Sverige. Han är bjuden till Stock-holms filmfestival.

Annons
Roberto Saviano är författaren till boken "Gomorra" om Camorran, den mäktiga napoletanska maffian. På grund av boken lever han under direkta dödshot från Camorran och är nu på väg att fly från hemlandet Italien.
Just nu pågår en svensk kulturstrid där Svenska Akademien genom sekreteraren Horace Engdahl inte velat göra något offentligt stöduttalande för Saviano.
På onsdagen fick Engdahl svar av den avhoppade Akademiledamoten Kerstin Ekman i Expressen. Hon jämförde med Rushdieaffären som fick Akademien att spricka för nästan tjugo år sedan: "Men för Guds skull, de här hoten mot skrivande människor är väl allas vår sak!" skriver Ekman.
"Gomorra" har också resulterat i en film med samma namn. Den får Sverigepremiär på Stockholms filmfestival, och festivalchefen Git Scheynius hoppas att Roberto Saviano kommer till Stockholm.
– Vi ska definitivt försöka. Chanserna ökar nu när han lämnar Italien.
Kan ni garantera säkerheten?
– Vi skaffar nödvändig säkerhet. Det är inga problem.
Om Saviano kommer
till Stockholm blir han festivalens klart mest spektakulära gäst på en lista som annars omfattar bland andra den kinesiska filmaren Wong Kar-Wai och den engelska skådespelerskan Charlotte Rampling.
Wong Kar-Wai får i år utmärkelsen Stockholm visionary award medan Rampling får Stockholm lifetime achievement award för sitt livsverk inom filmen.
– Wong Kar-Wai finns på min topp tio. Visuellt är han en av världens främsta regissörer och dessutom en stor romantiker, säger Git Scheynius.
– Charlotte Rampling är också en personlig favorit. Tänk på de pristagare vi haft tidigare, som Gena Rowlands och Lauren Bacall. Vi gillar skådespelerskor med en vass profil.
På frågan om vad som utmärker årets festival svarar Scheynius "väldigt stora filmer":
– Vi utökar vår röda-mattan-sektion med flera världs- och Europapremiärer. Det blir ännu mer glamour i och med att vi satsar på musik och mode också. Vi fyller gärna festivalen med angränsande kulturgrannar.
– Men ändå behåller vi fokus på kvalitetsfilmer och debutanter. Programmet bågnar helt enkelt.
Annons