Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeleine och Viktoria – Norges röst i länet

I dag – Norges nationaldag – sträcker advokat Madeleine Hagen-Ekström på sig lite extra.
Tillsammans med advokatsekreteraren Viktoria Sätter bevakar hon broderfolkets intressen i länet.
– Det är en stor ära att få representera Norge, säger Hagen-Ekström.

Inklämt mitt emellan Åhlens/Hemköp och klädbutiken Westvalls på gågatan i Östersund ligger det norska konsulatet som är grannlandets officiella representation i länet. Totalt finns det konsulat på elva olika orter i Sverige.

Det är advokat Madeleine Hagen-Ekström som parallellt med sitt ordinarie arbete inom juridiken också – oavlönat – tagit på sig uppdraget.

– Jag tycker att det är ett hedersuppdrag. Det är en stor ära att få representera Norge, säger Hagen-Ekström som haft titeln som konsul sedan slutet av 1990-talet.

– Det var en gammal kollega till mig, Gustaf Selander, som var den förre konsuln. När han slutade så gjorde han en lista på kandidater och då var jag ett av namnen, säger Madeleine Hagen-Ekström.

Hon har norskt påbrå då hennes pappa är från Oslo. Men det är inget krav för att få uppdraget som konsul.

Viktoria Sätter är advokatsekreterare på Hagen-Ekströms advokatbyrå. Förutom de vanliga sysslorna hjälper hon till med konsulatsysslorna.

Tidigare har det bland annat handlat om att utfärda norska pass till någon av de cirka 800 norska medborgare som finns i länet.

Men sedan 2010 så har Norge, likt Sverige, biometriska pass och numera är det bara ambassaden i Stockholm som utfärdar pass.

– Skulle det hända någon större olycka här och det är norskar inblandade så ska vi se till att tillvarata deras intressen. Nu har det tack och lov inte inträffat, säger Madeleine Hagen-Ekström.

Tidigare har det funnits en norsk studentförening i Östersund som man hjälpt med viss ekonomisk stöttning. Svenskar som ska mönstra på norska båtar kan också få hjälp med maritima certifikat.

– Och för ett par år sedan så hade vi en norsk-svensk litteraturvecka, säger Madeleine.

Något nationaldagsfirande har vare sig Madeleine eller Viktoria planerat in.

– Jag har varit i Norge under nationaldagsfirandet. Det är mycket större än 6 juni. Det går inte att jämföra, säger Viktoria.

Håller man mer på Norge i till exempel idrott eller Eurovisionsschlagerfestivalen när man är norsk konsul?

– Jag har alltid hållit på Norge. Men det är klart att jag tyckte det var extra roligt när Alexander Rybak vann, säger Madeleine.