Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madeleine ger Jonas dojan

En av kvällstidningscheferna skulle förklara den mediala hysterin kring monarkin i allmänhet och prinsessan Madeleine i synnerhet.

En av kvällstidningscheferna skulle förklara den mediala hysterin kring monarkin i allmänhet och prinsessan Madeleine i synnerhet. Jo, det handlar om successionsordningen, försökte tidningsmakaren, Madeleine står ju nästnäst på tur och därför ligger det i allmänintresset att redovisa hur hennes kärleksliv utvecklar sig (eller kanske snarare avvecklar sig).

Nu förväntar vi oss självklart samma inträngande bevakning om det skulle krisa ihop sig på talman Per Westerbergs relationsfront. Talmannen är ju rent konstitutionellt betydligt mycket viktigare än någon i kungahuset, i en nödsituation ska han ju trots allt kunna leda landet. Det fordrar ett känsloliv i balans.

Att Madeleine och Jonas Bergström väljer att bryta sin förlovning är inte mer intressant än att något annat kändispar gör det. Varför det ändå blir en riksnyhet kan bara förklaras med kungahusets besynnerliga roll i samhällslivet. Monarkin är en strängt konservativ institution bunden av otidsenliga lagar och regler samtidigt som monarkin också är ett antal individer av kött och blod. Eftersom människor är som de är – de kärar ner sig, blir ibland lite överförfriskade, säger dumma saker – hamnar kungafamiljen i de mest absurda situationer. Gång på gång.

När de lever som oss andra och bryter en förlovning blir det feta rubriker (och inte bara i kvällstidningarna). När de lever efter traditionens påbud och låtsas som att de saknar partipolitiska preferenser upplevs de som hopplöst omoderna.

Kungahuset är en anomali, en avvikelse, och enda gången de blir intressanta är när de framstår som mänskliga. Som när de gör bort sig – minns kungens beröm av sin bruneiska kollega, diktatorn Hassanal Bolkiah – eller som nu, slår upp en förlovning.

Att Madeleine ger Jonas dojan är en skitsak. Som samtidigt illustrerar monarkins omöjliga roll.