Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madden NFL 10

/
  • Det enda som hindrar Madden NFL 10 från att bli en succé i Sverige är att vi inte är så intresserade av amerikansk fotboll här, enligt LT:s recensent Björn Brånfelt.

Det kallas världens bästa sportspel.

Miljoner amerikaner kräver att releasedagen ska bli nationell helgdag. Lever Madden NFL 10 upp till förväntningarna?

Annons

Betyg: 4 Höstens första årliga sportspel är här. Madden-serien fyller 20 och årets spel tar ytterligare ett steg närmare verklighetens konstgräsplaner i proffsligan National Football League (NFL).

Det började för 20 år sedan, med ett med dagens mått mätt primitivt spel till Apple II: John Madden football.

Electronic Arts ville att lagen skulle ha sex till sju spelare men NFL-legenden John Madden vägrade låta sitt namn förknippas med något som inte var verkligt.

Sedan dess har det hänt mer än vad som får plats att redogöra för på det här utrymmet, så här är några höjdpunkter genom åren:

1989: John Madden Football släpps till Aplle II.

1997: Franchise mode införs. Man kan köpa och sälja spelare och ta sitt lag genom flera säsonger.

2003: För första gången kan man spela online, via modem.

2004: Madden-serien gör debut på Xbox live.

2006: Madden tar steget in på next gen-konsolerna.

2009: Serien fyller 20 år.

Hängivna Madden-spelare fnyser förstås åt den snuttiga listan ovan och pratar hellre (och initierat) om innovationer i själva spelet, som Playmaker tool (2004), Formation shift (2005), Truck stick (06), kanske (men inte säkert) Qb vision (06) och Smart routes (07) för att ta några exempel på nyheter de senaste åren.

När den årliga upplagan av Madden-spelet släpps stannar delar av USA. Kraven på att releasedagen den dag då spelet släpps ska bli en nationell helgdag i USA har funnits länge.

Här är de viktigaste nyheterna i Madden NFL:

Pro-Tak. Ett nytt tacklingssystem där flera spelare används.

Online franchise mode, som gör att du kan grunda en dynasti i onlineligor med upp till 32 lag.

Interaktivt skadesystem som ställer dig inför viktiga val om halvskadade spelare.

Snabbare onlinematcher, det vill säga: mindre dödtid mellan spelen.

Min premiärmatch – en försäsongdrabbning mellan Chigago Bears och Cleveland Browns – höjer mitt självförtroende när det gäller the passing game (som kommentatorerna säger) samtidigt som jag vet att mitt försvarsspel (särskilt när det gäller running defense) är min bästa gren.

Jag har nämligen gjort Madden-testet (The Madden test) där man går igenom spelets moment och får ett Madden IQ som motsvarar ens kunskaper. Det gör att spelets AI kan anpassas till din nivå om du inte spelar multiplayer eller online. Ditt Madden IQ utjämnar ojämnheterna så att säga. Det fungerar utmärkt. Det känns som den funktionen finjusterats sedan förra året.

Pro-Tak-systemet är riktigt bra. Det blir mer realistiska, tuffa, närkamper kring bollen när fler och fler spelare rusar till.

Chicago Bears vinner den tuffa premiärmatchen, 23-22, på Soldier Field i Chicago.

Madden NFL 10 har, utan stora dramatiska förändringar, tagit ytterligare ett steg närmare det hårda spelet i verkligheten.

Det enda som hindrar Madden NFL 10 från att bli en succé i Sverige är att vi inte är så intresserade av amerikansk fotboll här.

Synd.

Mer läsning

Annons