Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mackdöden är betydligt överdriven

Debatten om mackdöden kom av sig.

– Förändringen är marginell om man tittar på utbudet i dag.

Det säger Else-Marie Norin, handläggare på länsstyrelsen.

I september 2008 motionerade länets socialdemokrater om att staten måste ta ansvar för "Mackdöden i glesbygden". Bemannade bensinstationer hade då börjat läggas ner på löpande band i länet och det skulle bara fortsätta.

Några av de senaste är OKQ8-macken längs Rådhusgatan i Östersund nu i somras och Preemmacken vid Bangårdsgatan 2012.

Men med en titt i backspegeln verkar det inte som att mackdöden blev den glesbygdsdöd som många befarade. Debatten och oron inför att bli en drivmedelslös vit fläck på EU-kartan kom av sig

– Ja, det har lagts ner mackar men oftast där det finns två eller tre mackar. Och på många andra ställen har de gjorts om till automatstationer, säger Else-Marie Norin.

– Förändringen är marginell om man tittar på utbudet av drivmedel. Den servicen finns kvar.

Per-Arne Berglin, organisationen Motormännens ordförande i Östersund, håller med om att tonläget kring bensinstationerna var hög för fem sex år sedan.

– Det var då de slog ihop allting och bemanningen försvann. Det blev så påtagligt. Men om jag rannsakar mig själv inser jag att tillgängligheten är bra. Det är ju inte så att man skriker rakt ut, utan det finns bensin nästan överallt i länet.

Precis som länsstyrelsen har noterat ser han att serviceutbudet har minskat, men bensinen finns kvar.

– Det blir obemannade pumpar i stället. Bär det sig inte att ha en affärsruljans, ja då gör det ju inte det. Bensinbolagen är i alla fall inte oävna att behålla automatpumpar och det är otroligt bra.