Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Må bra och sinnesskärpa

Vaknar efter midnatt och vill inte sova. Ovanligt. Jag är bra på det där med att sova.

Går ner, gör en kopp hett te och slår på en film. Jätteovanligt. Tittar rätt sällan på film och aldrig vid den tiden.

Blir påmind om hur klar tanken är om natten. Hur oviktiga dagklurigheter blir.

Hur sinnena är skärpta och ljud hörs tydligare: min andning, ihärdigt smattersmatter mot rutan, vinande vind över havet.

Blir också kladdigt varse hur blöt en, från regnet inkommen, lurvig norsk skogskatt är när den kurar ner under filten (som en disktrasa, torkar liksom aldrig).

Viktigt vs oviktigt är en lätt David mot Goliat-match under nattatimman, tacksamheten är stor.

Tankarna glider iväg, medan en brett leende Julia Roberts dansar i lättsmälta filmen, till en intervju jag gjorde tidigare i dag. Den handlade om träning, hälsa och just mitt sätt att må bra.

Jag berättar om en händelse för tretton år sedan som fick mig att börja utforska vad må bra är för just mig (intervjun går att läsa i ett hälsomagasin om några veckor för den som vill). För mig handlar det alltid om att känna in vad jag och kroppen behöver just nu. Är det hård träning, vila, bus med kompisar, krama familj eller kanske något annat. Verkar det simpelt? Det är min väl fungerande grundnyckel som jag övat mycket på.

Och träning, framförallt yoga, är grejen för mitt välbefinnande. Tränar ofta ensam, men att träna i grupp är kul och peppande, vi smittar liksom varandra med god energi. Känner du igen det?

Just gruppträning får bli en metafor för en helt ovetenskaplig Yvetteteori om att vi människobarn är väl rustade inför hösten 2013. Så här, av alla jag har träffat på och frågat om hur sommaren varit, så har just alla – 100 procent –svarat fantastisk, toppen.

Om så många bär runt på samma goda känsla borde det innebära en massiv positiv smittsam energi tänker jag (som dock inte är kvantfysiker).

Ni vet, gå in i ett rum och någon muttrar "hej" med blängöga, kontra du blir mottagen med ett glittrande skrattande "hej". Hur påverkas du? Nu rackarns är vi många med massor av sommarkraft mot höststormar och förkylningar.

Filmen snurrar på och Roberts fortsätter att le, teet svalnar medan jag knappar in stundande jobb i kalendern. Roligheter som att snickra färdigt höstens program av "Mitt i Naturen", Vinterstudiopremiär och världscupen som drar igång... jippie. Jag tycker mig ha helkoll, är förväntansfull och ler som Roberts där medan nattaminuterna tickar på.

– Mamma vad göööör du därnere? 03.32 blir jag avbruten av tassande fötter och gäll röst.

– Eh, dricker te (Inga konstigheter halv 4).

Skuttar uppför trappan, tillbaka ner i sängen mellan två mjuka barnkroppar.

Ligger stilla. Andas. Smittas av de varma pulserande liven, helt avslappnade i dåsig sömn, nöjda i nuet. Just nu, är en påminnelse som ger mig tåröga i vargatimman. Hur mycket koll jag än har på framtid, jobb, träning så är just nu – nu. Och just nu mår jag bra.

Önskar en sprakande god höst innehållandes massor av må bra, med ett svar från Dalai Lama på frågan om vad som förvånade honom mest.

Svaret blev, människan. Hon offrar hälsan för att tjäna pengar. Sedan offrar hon sina pengar för att få tillbaka hälsan. Också är hon så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon varken lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som att hon aldrig skulle dö och så dör hon utan ens någonsin ha levt.