Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M vill flöda in pengarna i länet

Att öppna de ekonomiska dammluckorna skulle ge välbehövliga tillskott till vattenkraftskommuner. Förslaget kommer från borgerligt håll, men man ser behovet på båda sidor av den politiska vattendelaren.

I en debattartikel som LT publicerade för två veckor sedan presenterade Nya moderaterna sina förslag för att behålla en levande landsbygd. Avskrivna studieskulder, bättre utbyggnad av elektronisk infrastruktur och framförallt, ett system för att återföra vinsten från naturtillgångar till där de produceras.

– Det här är en viljeinriktning för vår arbetsgrupp inom partiet, säger Saila Quicklund, (M). Vi vill ta de här frågorna vidare och vi försöker även få igenom dem på alliansnivå.

Förslagen kommer från en arbetsgrupp inom M som lagt fram en rapport med 40 punkter som ska främja landsbygden.

– Vi skulle vilja att ett sådant här förslag ska gå igenom så fort som möjligt, säger Saila Quicklund. I specifika frågor så är det inga problem att gå över blockgränserna.

I Ragunda, som är en av de kommuner i landet som har det tuffast ekonomiskt, skulle en nyordning i frågan om återbäring kring kraftproduktionen vara revolutionerande.

Terese Bengard, kommunalråd i Ragunda, (S):

– Oavsett vilken partifärg som lägger fram ett sådant förslag så ställer jag mig bakom. Det skulle hjälpa oss oerhört mycket. Jag försöker själv driva den frågan hårt inom mitt eget parti.

Ragunda omnämns många gånger som en av landets fattigaste kommuner, vilket är paradoxalt med tanke på att man producerar varor och tjänster för 700 000 kronor per invånare och år, detta ställt i ljuset av riksgenomsnittet som är 354 000 kronor per år.

– Vi tycker att den ekonomiska vinsten borde spilla över dit där resurserna faktiskt finns, säger Terese Bengard. Vattenkraften, skogen och gruvorna kan ju inte flyttas.