Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M) tror på Europa

På många håll i Europa är främlingsfientliga och EU-skeptiska partier på frammarsch. Deras mål är att försvaga det europeiska samarbetet och försvåra den fria rörligheten som är unionens grundstomme. Vi anser att man bör vara ödmjuk och känna till sin europeiska historia – hela samarbetet startade som ett fredsprojekt efter de två världskrig som härjat under början av 1900-talet. När vi idag ser de främlingsfientliga rörelserna andas ny luft samtidigt som Ryssland genom att bryta mot internationell rätt tagit annekterat Krimhalvön i Ukraina och fortsatt agerar mycket oberäkneligt är det vår skyldighet att stå upp för ett starkt, enat och demokratiskt Europa.

Den fria rörligheten gör att vi idag reser, handlar, studerar och arbetar på ett mer gränslöst sätt än vi någonsin gjort tidigare. När stater blir mer och mer beroende av varandra ökar även viljan att lösa meningsskiljaktigheter vid förhandlingsbordet.

För oss är det centralt att EU ska vara stort i frågor rörande bekämpning av internationell organiserad brottslighet, klimat- och miljöfrågor, jobbskapande, handel och flyktingpolitik. Europeiska Unionen ska vara en stark aktör på den utrikespolitiska arenan och visa att medlemsstaterna gemensamt står upp för frihet, fred, och mänskliga rättigheter. Tron på rättsstaten, öppenhet och tolerans ska genomsyra hela vårt arbete.

Men lika betydelsefullt är det att EU inte ges mer makt än nödvändigt. Moderaterna står fast vid att gällande frågor som t.ex. föräldraförsäkringen, rovdjurspolitiken och familjepolitiken fattas de bästa besluten på lokal nivå.

S har deklarerat att de öppnar upp för en EU-skatt vilket vi är starkt emot. Att ge EU beskattningsrätt går starkt emot den svenska idén om länders självbestämmande - inte minst över den egna skattepolitiken. Den nya EU-skatten skulle i så fall bli en fjärde beskattningsnivå över svenska folket - och innebär att besluten om att beskatta svenska kronor hamnar ännu längre bort från medborgarna. I praktiken betyder det också att utrymmet för den svenska beskattningsmakten och offentliga ekonomin begränsas av EU:s möjligheter att ta ut skatt.

Jämtland får även hel del tillbaka från EU. Leader är en del av EU:s landsbygdsprogram som ska bidra till lokal ekonomisk utveckling på landsbygden. I Jämtlands län fanns det under perioden 2007-2013 sex leaderområden. Dessa har erhållit ca 45 miljoner kronor från EU i bidrag. Ett exempel är Leader Hälsingebygden där man följt en utvecklingsplan som förbättrar möjligheterna för att bo och leva på landsbygden.

När Socialdemokraternas toppnamn Marita Ulvskog intervjuades av Svt för några veckor sedan uppgav hon att hon hade röstat nej till ett svenska medlemskap i EU även idag. Vem tror du gör mest nytta i ett fotbollslag – en positiv spelare som vill delta i spelet och tror på lagets samlade kraft eller en negativt inställd som hellre hade suttit på läktaren?

Det har aldrig varit viktigare att rösta i ett EU-val än i år.

Saila Quicklund (M) Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel