Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M) saknar fakta om Skalet

I en insändare i LT den 23 januari sätter Christer Siwertsson och Margareta Gladh (M) likhetstecken mellan läkarbemanningen på Svegs hälsocentral och landstingets nyöppnade mottagning på Vemdalsskalet. Det är fel! Personalen som bemannar Skalet är externa rekryteringar. Det är alltså nya läkarresurser som tillförs Härjedalen. Mottagningen på Skalet ska bära sig själv, både vad gäller ekonomi och personal.

Varför tar inte Siwertsson och Gladh reda på fakta innan de går ut i media? Hur tänker oppositionsrådet Siwertsson att han ska kunna leda landstinget om han inte ens kan ta reda på den enklaste uppgift? Alternativet är att Siwertsson inte bryr sig, utan endast är ute efter att plocka politiska poänger. Jag vet inte vad som värst.  

Vi Socialdemokrater har löpande fört en dialog med Skistars ansvariga på Vemdalsskalet om hur vi från landstingets sida kan bidra till att utveckla turistnäringen och skapa nya arbetstillfällen. Vi vet att turisternas krav ökar. Att kunna erbjuda boende och besökare en god offentlig service, såsom vård, är en konkurrensfördel.

Socialdemokraterna ser etableringen på Skalet som ett sätt att främja tillväxt och utveckling i Härjedalen. Vi för gärna samtal kring dessa frågor. En förutsättning för dialog är emellertid att vi håller till oss fakta.

Ann-Marie Johansson (S), Landstingsstyrelsen

Svar till landstingspolitikern och socialdemokraten Ann-Marie Johansson, angående landstingets filial på Vemdalsskalet. Jo, Ann-Marie Johansson, vi har fakta! Sanningen är den att det är Svegs HC som ur sin budget bekostar delar av läkarbemanningen på landstingets filial på Skalet. Pengar som i stället för att bekosta sjukvård till förkylda turister borde användas till läkarbemanning vid Svegs HC.

Svegs HC befinner sig i en mycket bekymmersam situation, med underbemanning av både läkare och sjuksköterskor som för tillfället löses med stafetter. För mig blir det därför naturligt att kraftsamla på äldre, sjuka, sjukskrivna och multisjuka äldre i Sveg. I min värld går dessa före förkylda turister på Vemdalsskalet.

I sitt svar till oss, gläntar Ann-Marie Johansson också på en förborgad hemlighet. S i landstinget har hela tiden påstått att socialdemokraterna inte haft något med filialen att göra, utan detta har varit ett tjänstemannabeslut. I svaret berättar hon att S haft ingående resonemang och överenskommelser med Skistar.  Att filialen ska kunna bära sina egna kostnader är skrattretande och visar på att ekonomi inte är landstingssossarnas starkaste gren. Filialen urholkar inte bara läkarresurserna vid Svegs HC utan hotar även den befolkningsägda hälsocentralen i Hede.

Christer Siwertsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel