Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M säger nej till borgen för tågköp

Moderaterna säger nej till att ytterligare borgensåtagande för inköp av tåg. Ett ärende som låg på landstingsstyrelsens bord under onsdagen.

Totalt handlar det om ett borgensbelopp på 14,2 miljoner.

Det handlar om ett borgensåtagande för de tre så kallade "pågatåg" eller X11-tåg som länstrafiken via AB Transitio skaffat för att lösa problemen med tågförseningar och annat strul om något tåg går sönder.

Under 2013 beslutade landstingsfullmäktige att landstingsstyrelsen skulle gå i borgen för att köpa in ett tåg och rusta upp det samt köpa en andel i reservfordonen.

Nu vill styrelsen att fullmäktige förtydligar sitt beslut enligt följande beslut.

"Landstingsstyrelsen får i uppdrag att teckna erforderliga borgensförbindelse för den finansiering, leasing- och lånefinansiering, som AB Transitio upptagit, dels för 1 st X11-tåg som Regionförbundet Jämtlands län avser hyra från AB Transitio och dels för Regionförbundet Jämtlands läns del av 2 st X-11-tåg som reservtåg. Landstingets borgensbelopp ska inte överstiga 14,2 miljoner."