Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M) hotar biståndet

Replik på biståndsminister Hillevi Engström (M) 18 augusti http://www.ltz.se/opinion/debatt/svenskt-bistand-hjalper-forfoljda. Den moderata biståndsministern Hillevi Engström försöker hävda att de rödgröna partierna utgör ett hot mot biståndet. Eftersom internationell solidaritet är en av grundstenarna i Miljöpartiets ideologi har vi upprörts när alliansregeringen gång på gång minskat biståndet genom kreativ bokföring. 

Under fyra år betalades förra biståndsministern Gunilla Carlssons lön - sammanlagt 20 miljoner kronor - ur biståndsbudgeten. Miljontals biståndskronor har gått till ambassader i västländer där det uppenbarligen inte förekommit något biståndsarbete. Och så det värsta sveket: Inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009 lovade Fredrik Reinfeldt 7,5 miljarder kronor till klimatanpassning i fattiga länder. Inte en krona av det löftet blev verklighet.

Hillevi Engström påstår att en växande svensk ekonomi automatiskt är bra för fattiga i världen, eftersom vårt biståndsåtagande om en procent av BNI då fylls med mer pengar. Riktigt så enkelt är det inte. Om vår ekonomi växer för att vi säljer ännu mer vapen till diktaturer gör det naturligtvis inte världen bättre. Om vår växande ekonomi medför att vi ytterligare påverkar klimatet och tömmer jordens resurser leder det inte till en förbättring för världens fattiga.

Det världens fattiga behöver är varken moderat siffertrixande eller en onyanserad fixering på vår BNP-tillväxt. De behöver en långsiktig och solidarisk bistånds- och handelspolitik som ser till Sveriges hela påverkan på vår omvärld.

Björn Lindgren (MP), Riksdagskandidat

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel