Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: "Hårt slag för turistnäringen"

Höjd arbetsgivaravgift för unga, kommer att kosta länets restaurangnäring närmare 197 miljoner om Socialdemokraternas förslag blir verklighet.
Det motsvarar 634 heltidstjänster.

Det har Moderaterna i regeringen räknat ut.

– Men det är 22 000 individer i Jämtlands län, i den här åldern, som berörs det tycker jag är mycket, säger Saila Quicklund (M) riksdagsledamot.

Totalt om man räknar heltidstjänster handlar det om 634 i Jämtlands län. Men eftersom ingen arbetar heltid utan kanske timme eller deltid blir det så många, hävdar Saila Quicklund.

– Det blir runt 35 000 – 40 000 kronor dyrare per år att anställa någon som är under 26 år och har en genomsnittlig lön på runt 310 000 kronor för en heltidstjänst.

Saila Quicklund har tillsammans med partikamrater varit runt i Åre kommun under torsdagen för att diskutera förslaget om höjd arbetsgivaravgift för de som inte fyllt 26 år och höjd restaurangmoms.

– Jag träffade bland andra Glenn Söderberg som har Ullådalsstugan. För honom innebär detta en kostnadshöjning på 200 000 kronor i arbetsgivaravgift. Om vi dessutom lägger till restaurangmomsen blir det ytterligare 700 000 kronor, alltså en kostnadsökning med 900 000 kronor, säger hon.

– Det är klart att han tycker att detta är väldigt oroväckande. Många krögare har inte förstått hur konsekvenserna blir.

Saila Quicklund vill informera om vad förslagen innebär och hon har plockat fram siffror på hur arbetsgivaravgiften kommer att slå. Till detta ska sedan läggas förslaget om en höjd restaurangmoms.

– Jag vill att branschen ska börja fundera på hur detta påverkar deras verksamhet, säger hon.

Har pengarna gått till att anställa ungdomar då?

– Glenn Söderberg sänkte kostnaden på maten, men jag vet andra som faktiskt har anställt fler och som hade väntat på sänkningarna av arbetsgivaravgiften för att kunna göra det.

– Vi pratade även med Copperhill i Åre som har 60 procent av alla anställda i den här kategorin. De måste skära i organisationen om detta blir verklighet.

Saila Quicklund slår fast att detta är en bransch med mycket små marginaler och menar att besöksnäringen tillhör länets basindustri.

– För många försvinner hela företagets vinstmarginal i och med en höjning, avslutar hon.