Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M-förslag: "lägg ner folkhälsocentrum"

Christer Siwertsson (M) anser att det är dags att lägga ut folkhälsofrågorna direkt till primärvården och därmed spara runt fyra miljoner kronor per år.

Redan tidigare har Moderaterna i landstinget motionerat om att folkhälsocentrum ska läggas ner och att dess arbete i stället ska flyttas till hälsocentralerna runt om i länet.

Nu har Christer Siwertsson, med anledning av resultatet från den nationella patientenkäten om primärvården för 2013, ställt en fråga till Lena Bäckelin (S).

Här är antalet procent tillfrågade om;

• Kostnadsvanor, 23 procent = en minskning med en procent

• Motion, 33 procent = en minskning med en procent

• Tobak, 25 procent = ingen förändring

• Alkohol, 20 procent = en ökning med två procent

"Undersökningen visar på stora skillnader inom Jämtlands län, men det är glädjande att aldrig tidigare har så många blivit tillfrågade om sina alkoholvanor", skriver Christer Siwertsson.

Samtidigt slår han fast att Moderaterna är kritiska till att folkhälsoarbetet har samlats i ett folkhälsocentrum enligt modell; Riskbruksprojektet, som handlar om alkohol.

"Som siffrorna visar är det just denna fråga som noterat en ökning och visar på bäst resultat. När folkhälsofrågorna bedrivs direkt i primärvården utan omvägar via en administrativ överprövare får man också bäst i resultat", avslutar Christer Siwertsson.

Han vill nu ha stöd av Lena Bäckelin i sitt resonemang att lägga ner folkhälsocentrum.

Frågan kommer att diskuteras på landstingsfullmäktige nästa vecka.