Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxorkester och PrimaDonnor briljerade i Stenbrottet i Gåxsjö

/
  • PrimaDonnor, Charlott Strandberg, Gunilla Backman och Sussie Eriksson, här flankerade av trummisen Peter Milefors och gitarristen Magnus Bengtsson i Svenska Lyxorkestern, framträdde på lördagskvällen för en entusiastisk publik vid den årliga konserten i Stenbrottet i Gåxsjö.   Foto: LO Rindberg.

En av Sommar-Jämtlands allra mysigaste utescener – och vi har ju rätt många – är utan tvekan Stenbrottet i Gåxsjö.

Annons

Här känner sig både artister och publik extra varmt välkomnade av den alldeles påtagliga arrangörsgemenskapen i byn. Och här infinner sig också alldeles otvunget en intim känsla mellan scen och ”salong”.

Med trogna sponsorers hjälp har lilla Gåxsjö med sina 125 invånare i tio års tid lyckats genomföra musikevenemang av allra högsta klass och med idel toppartister.

I lördags var det dags igen. Då intog nämligen Svenska Lyxorkestern tillsammans med PrimaDonnor scenen vid stenbrottet och bjöd på en två timmar lång konsert med bred repertoar och högt tempo.

Drygt 600 personer hade infunnit sig och det var långt ifrån något rekord (vilket Helen Sjöholm satte 2005 med 1 600 inlösta) men fullt tillräckligt för att känna den smittande entusiasmen  och uppskattningen.

Svenska Lyxorkestern är en sextett med briljanta solister som älskar att briljera långt över gränsen till det publikfriande. Och det går naturligtvis hem så det ryker om det när violinisten Peter Gardemar excellerar i en Czardas special eller när samme Gardemar duellerar med flöjtisten Janne Bengtsson i en vrålsvängig version av Erik Franks Novelty Accordeon.

Janne Bengtsson (som även spelar i Stockholmsfilharmonin och Benny Anderssons Orkester) är lysande solist i allt mellan Bach och Evert Taube och i övrigt omfattar Lyxorkesterns repertoar såväl svensk folkmusik som den klassiska musikens pärlor.

PrimaDonnor, Gunilla Backman, Sussie Eriksson och Charlott Strandberg, som bevarat sitt gemensamma artistnamn efter Hamburger Börs-succén, är förstås framför allt här i sina Mamma Mia-roller med tillhörande scenkläder, men hinner innan dess också riva av några enskilda nummer, varav Charlott Strandbergs Glada blues gör mest intryck.

Annars är det förstås Gunilla Backmans röst som imponerar i det medley av välkända Abba-låtar som framförs. Med låten Thank you for the Music sätter Lyxorkestern och PrimaDonnor punkt för sitt konsertprogram och knappt har publiken satt sig i sina bilar förrän de första regndropparna faller. Dessförinnan har solen värmt skönt i augustikvällen. Det gäller att ha även vädergudarna på sin sida om man ska arrangera utomhuskonserter i Jämtland.

Nästa år firar Gåxsjö sitt 600-årsjubileum. Vad vi då har att vänta av musik i Stenbrottet vågar vi inte spekulera om, men säkert kommer Gåxsjöborna att bjuda in till ännu en oförglömlig konsertkväll.

Mer läsning

Annons