Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxig lokal musik fyllde Krokomshallen

/
  • Elektrobandet Pulpa har hållit låg profil i drygt ett år. Under helgen märktes det att de gillade att stå på scenen igen.
  • Sabina Wärme i det experimentella bandet Trumvärk och Slagord växlade mellan bland annat dragspel och piano.Foto: Mattias PetterssonRobin Sundman från Krokom spelade charmiga covers av bland annat Jason Mraz.
  • Elektrobandet Pulpa har hållit låg profil i drygt ett år. Under helgen märktes det att de gillade att stå på scenen igen.
  • Hindenburg hade drabbats av manfall inför kvällen, men genomförde en akustisk spelning med bland annat danstävling.
  • Storsjöoljudet stod för kvällens rappaste lyrik och fick den fåtaliga publiken att gunga med i musiken.
  • Pulpas sorti blev ett energiskt utspel och kvällens absoluta kulmen.

Även två mil norr om Östersund återfanns underhållning av rang under lördagskvällen. Krokomshallen höll Musikfest ända in på natten med lyxig lokal musik på schemat.

Annons

UK fick de inlösta stämplat på handen vid entrén. Krokoms ungdomskulturråd betyder det, berättade Louise Öhnstedt en stund senare. Hon är ungdomskultursamordnare i Krokoms kommun och arrangerar tillsammans med sitt crew på tio ungdomar olika evenemang då och då. Tanken är att ordna drogfria och närliggande alternativ för alla som bor i Krokom med omnejd.

– Vi ordnar inte bara evenemang här utan även på andra orter för att sprida kulturen där det vanligtvis inte händer så mycket, säger hon.

Samtidigt menar hon att det är trist att det går så lite bussar till och från de orter där de är verksamma. Det är ofta svårt att locka publik när det händer saker utanför Östersund.

– Det är trist när någon säger att hade ni gjort det här i Östersund hade det kommit folk. Krokom har många kulturutövare men inte så stort kulturutbud så det är just därför kul att kunna göra evenemang här, säger hon.

Lördagens musikfest utgjordes av sex fräscha lokala band i spridda genrer och något för alla smaker. Med tanke på det var det konstigt att inte en större publik letat sig dit. De närvarande var dock så engagerade att artisterna trivdes i alla fall.

Acts of a Daemon var ett av banden och drog igång kvällen med dödsmetall. De lämnade sedan över till Krokomssonen Robin Sundman som spelade snygga covers i John Mayer-stil. Svensk hiphop med tunga beats och stadig rapp blev det därefter i form av Storsjöodjudet, bestående av några Östersundskillar som brinner för just sådant. En timme senare drogs tempot ner och ett trevligt mys belägrade hallen. Trumvärk & Slagord stod på scenen och spelade sin uttrycksfulla och händelserika musik.

Pulpa var nästa namn på spelschemat. Medan ansiktssminkningen tog form i logen, hann LT ta ett kort snack med medlemmarna Patrik Backlund och Micke Larsson innan spelningen. Efter tidigare framgångar tog de en paus på drygt ett år men det ska det bli ändring på nu. I helgen gjorde de något av en miniturné med spelningar i Åre och Krokom.

– Vi tänkte först tacka nej till det här men kom på att vi ville testa nytt material. Det var kul i Åre igår och känns gött att spela igen så vi kommer fortsätta, säger Patrik och tillade sedan att de till och med gör låtarna tillsammans numera.

– Förut har vi gjort låtar på varsitt håll, nu gör vi musik bredvid varandra. Ja, vi har faktiskt blivit ett band på riktigt!

På scen visade de i alla fall att de är ett band som tar för sig och öser ur sig elektronisk musik på ett övertygande sätt. Med spejsat ljus och pulserande bas skapade de en stunds dansfest i klubbanda inför en hängiven publik.

Slutligen återgick livemusiken till akustiskt mys igen. Avslutande bandet Hindenburg, hade inför kvällen snabbrepat i ny sättning till följd av en insjuknad trummis. Bengt-Anton Runsten, Anton Näsman och Fredrik Björns utgjorde istället en avslappnad trio. Trevligt och skön musik blev det hursomhelst och en riktigt bra avslutning. En eloge bör också ljud och ljusteknikerna ha som fixade proffsiga förutsättningar för samtliga band.

Lördagens sportlovsupptakt i Krokom borde ha blivit en självklar succé med tanke på att det innehöll lokal musikkonst i lyxförpackning. Synd att inte fler tog chansen att delta.

Fotnot: En längre intervju med Trumvärk och Slagord kommer i morgondagens LT.

Annons