Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyfter fram kvinnoidrotten

/

Inger Hultgren har skrivit kvinnornas idrottshistoria. I två nyutkomna böcker beskriver hon idrottskvinnornas första hundra år i Jämtlands län och i hela Sverige.

Annons
Gymnastikdirektör, doktor i kvinnohistoria, folkpartipolitiker, vasaloppsåkare och maratonlöpare. Och författare. Om man ska få med alla Inger Hultgrens möjliga titlar blir det fullt på visitkortet.
Men något visitkort tror jag inte att hon har och titlar lär hon knappast vara intresserad av, bara hon får ägna sig åt det hon tycker är kul och viktigt.
Som till exempel att ge gårdagens kvinnliga idrottare den uppmärksamhet de förtjänar och därigenom också ge dagens unga tjejer förebilder att se upp till och identifiera sig med.
- Kvinnor skrivs det inte om i idrottslitteraturen. Ta bara här i Jämtland - det finns flera böcker om länets idrottshjältar men det är bara karlarna man skrivit om, säger hon.
1984 doktorerade Inger Hultgren i historia. Hennes avhandling handlade om i vad mån kvinnor kunde påverka politiska beslut innan de blev representerade i landets beslutade församlingar.
En doktorsavhandling måste förstås bygga på noggrann research och när Inger Hultgren nu dokumenterat kvinnornas idrottshistoria har hon också gått mycket grundligt till väga.
- Jag gick igenom alla årgångar av "När? Var? Hur?" och plockade ut alla kvinnor som vunnit ett SM. Jag satt på landsarkivet och läste vartenda protokoll från länets idrottsföreningar under de senaste hundra åren. Till sist hade jag fått fram mellan 3 500 och 4 000 tjejer och gjorde ett blad för var och en av dem, säger hon pekar på flera stora kartonger fulla med papper hemma på vardagsrumsgolvet.
Inger Hultgren fortsatte med att göra åtskilliga intervjuer med idrottskvinnorna själva.
- Sen var det bara att skriva ihop alltihop, säger hon.
Att skriva var alltså inte svårt. Svårare var det att få det skrivna utgivet.
- Jag lyckades inte intressera något förlag för mina böcker. Så nu ger jag ut dem själv på ett internetförlag.
Att ge ut böcker på det här sättet kostar förstås en del, men det är det värt, tycker Inger Hultgren.
- Jag har tidigare skrivit läroböcker i ergonomi. En av dem användes i 25 år i skolan och blev en riktigt bra affär. Därför tyckte jag att jag kunde kosta på några tusenlappar på det här projektet.
Från början hade Inger Hultgren tänkt dokumentera all damidrott, både lagsporter och individuella.
- Men då blev det för stort. Jag bestämde mig ganska snart för att begränsa mig till individuell idrott. De är ju de enskilda prestationerna jag vill lyfta fram.
Och nog är det imponerande prestationer man kan läsa om i de båda böckerna. Det är mycket intressant att följa hur kvinnorna kontinuerligt har flyttat fram sina positioner och hur de har gjort det trots motstånd från en hårdnackat konservativ, mansdominerad idrottslig omgivning.
Som läsare är det ju inte utan att man baxnar när man läser om vilka argument som anförts mot kvinnnors idrottade genom historien.
Som till exempel att kvinnors cyklande ansågs både frånstötande och ohygieniskt, att fotbollsspelande sades inverka menligt på kvinnors fortplantningförmåga och att till och med gång räknades som en kraftsport som var olämplig för "det svagare könet".

Mer läsning

Annons