Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckligt slut för borttappad strumpa

/
  • Maria Hansson, Therese Hansson, Maria Westlund Kata Nilsson och Åsa Persson förundras över den borttappade strumpan.foto: håkan luthman
Teatergruppen Kulörtvätt tycker att de har världens bästa sommarjobb.

Visste ni att ”extra centrifugering” står för en pjäs i originalversion och är välartikulerad och lite överdriven? När kulturskolan sätter upp årets sommarteater kan publiken välja mellan många olika slut. Men bara lyckliga slut, förstås. Fattas bara annat på Yrans Lyckliga gatan.

Annons

Teatergruppen Kulörtvätt, tjejerna med världens bästa sommarjobb om de får säga det själva, har repeterat hårt i källaren på Fagervallsskolan under några veckor. Nu har det äntligen blivit dags att ta upp pjäserna från underjorden och ut i ljuset. På gågatan, närmare bestämt, som under festivaltider förvandlas till Lyckliga gatan.

– Det har verkligen varit jätteroligt. Jag har kompisar som plockar skräp för samma lön, säger Kata Nilsson och ler nöjt.

En liten flicka (Therese Hansson) hittar inte sin strumpa och kryper in i tvättmaskinen för att försöka hitta den. Där inne hamnar hon i olika sagovärldar och stöter på många välkända figurer, bland andra de tre små grisarna och vargen ur Bröderna Grimms klassiska sagor. Hur det går med strumpan? Ja, det beror lite på. Det är nämligen barnen i publiken som själva får bestämma slutet på teatern. De kommer att få välja mellan tre olika tvättar, smutstvätt, pälstvätt och ulltvätt, som var och en representerar ett varsitt slut, berättar Cecilia Lind, som har lett sommarteatern i år.

– Barn är både den lättaste målgruppen och den svåraste. De är ärliga och vågar visa vad de tycker. Dessutom är det kul att få överdriva. Samtidigt kan de bli rädda, säger Cecilila.

”Den borttappade strumpan” är bara en av många olika pjäser som gruppen kommer att bjuda på under veckan. De gör även ”Mästerkatten i stövlar”, också den med tre olika upplösningar: Fintvätt, extra centrifugering och handtvätt. Och bli inte förvånade om era bordsgrannar på stans fik börjar uppträda lite misstänksamt.

– På gågatan kommer vi även att ge kafépjäsen ”Överdrivna familjen”, som går ut på att vi sitter mitt bland kafégästerna och spelar teater, säger Cecilia.

Närmast efter helgen, nu på måndag, händer det dessutom massor inne på Kärnan. Då kommer bland andra Super Mario, Darth Vader och Luke Skywalker och hälsar på. Cecilia medger att det har varit en del att tänka på.

Vanligtvis brukar de ha en månad på sig att lära sig alla repliker och skapa rekvisita, men den här gången blev det bara tre veckor. Men självklart gick allt bra. De flesta håller på med teater på fritiden också och är därför vana att ha mycket i skallen.

– I början var jag jättenervös och drömde mardrömmar om att det skulle gå åt skogen. Men alla i gruppen är så engagerade så det har inte varit några problem, säger hon.

Mer läsning

Annons