Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckliga gatan bjuder på marknad och kreativitet

/
  • Efter en ordentlig regnskur lättade molnen och det gjorde eleverna från Dawes dansskola också. ”Det där gick ju bra”, sade en glad Johanna Liljenberg efter dansshowen på Stjärntorget. Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Malin Louai bodde i Östersund på 90-talet och har nu återvänt för att ha en ”klädbytesloppis” på Lyckliga gatan. ”Det ska vara fina saker, så att det du lämnar är lika bra som det du får”, tycker hon.
  • Kreativ Explosion bjuder bland annat på kylskåpspoesi med människor. Elin Frykenstrand, 9 år, har tagit plats i fåtöljen där Östersunds längsta halsduk ska påbörjas.

Prästgatan, som döps om till Lyckliga gatan under Yranveckan, fylls med människor och liv om dagarna då det är marknad, uppträdanden och kreativ explosion.

Annons

Stjärntorget i Östersund har fått människor att stanna upp för att njuta av blandad musik och olika dansstilar när ungdomar från Dawes dansskola uppträder. Emma Tideman, en av dansarna, berättar att hon är lite nervös för att marken blivit så våt efter en ordentlig regnskur – men tycker det ska bli roligt att visa upp vad de övat på ett bra tag.

– Vi dansar hiphop och kommer både ligga på marken och göra några hopp, berättar hon.

När showen är klar är det många som besöker tältet bredvid för att köpa fika eller ta del av någon kreativ aktivitet. Föreningen Kreativ Explosion erbjuder bland annat kylskåpspoesi med människor, där du får skriva ett par väl valda ord på en t-shirt för att sedan sammanlänka med andra och bilda meningar. Du kan också skriva ett hederligt gammalt kärleksbrev och hänga upp i klädnypor i tältets tak eller virka några varv på en halsduk som förväntas bli Östersunds längsta.

– Vi kommer också ha en politikerhörna där man kan sätta sig ner och snacka, en akustikkonsert och massa annat skoj under veckan, säger Olof Runsten som är en av arrangörerna.

Elin Frykenstrand, 9 år, är den första personen som tagit plats i virkningsfåtöljen för att påbörja halsduken.

– Men jag kan egentligen inte virka, säger hon och skrattar.

En annan del av Lyckliga gatan står Malin Louai för, som utövat skattjakt och samlat in gamla kläder till sin ”klädbytesloppis”. Förutom second hand där hon försökt greppa tag i de kläder som är mest skrikiga och galna, har hon blivit sponsrad av Denim Demon att trycka upp egna tröjor. De föreställer Ewert Ljusberg och har gjorts i Bringåsen i endast 50 exemplar.

– Hela den här grejen är bara på kul och ska vara folklig och enkel. Några har redan frågat om jag kan göra något liknande nästa år och då skulle det kunna bli en större grej, för det verkar så bra och uppskattat, säger Malin Louai.

Mer läsning

Annons