Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckade recept på glesbygdskultur från både norr och söder

I rapporten ”Kultur kan göra skillnad!” lyfter Glesbygdsverket fram goda exempel från flera av de intervjuade glesbygds-kommunerna.
Jämtlands län representeras av Bräcke och Åre.

Annons

I Bräcke har Folkets hus satsat på direktsänd digital opera, tillfört en ny kulturform till bygden och fått kulturkonsumenter att börja åka från Östersund till Bräcke i stället för tvärtom. Kerstin Hylén i Revsund och Margita Gustafsson i Rissna har blivit framgångsrika entreprenörer som kombinerar catering och kultur.

I Åre har man lagt ner bokbussverksamheten och satsat på Bokraketen, som är ett mycket mer flexibelt sätt att distribuera böcker till låntagarna. Utlåningsställen på till exempel affärer och turistbyråer, bokryggsäckar som körs hem till låntagarna och service till läsecirklar ute i kommunen är grundpelarna i verksamheten.

Bland övriga kommuner i landet som lyfts fram finns:

Kiruna, där en hemvändande operasångerska, Carina Henriksson, skapat en musikalisk institution som går under namnet Opera Vildmark. Det har spelats opera i ishotellet i Jukkasjärvi, i en lappkåta, på Vittangiäälvens is och Carina Henrikssons nästa dröm att förverkliga är en operaföreställning nere i gruvan.

Jokkmokk, med sin starka samiska kultur och med Jokkmokks marknad som ett fönster mot omvärlden.

Kommunen har lockat till sig inflyttande kulturarbetare från hela Europa. (”Den starka samiska kulturen bidrar till öppenheten. Vi är ju redan tvåkulturella, så varför skulle inte fler möten kunna ske”, säger kommunens kultursekreterare Anna-Karin Aira.) Besöksnäringen växer och företagsamheten blomstrar.

Storuman, där kulturskolan lades ner och ideella föreningen Kulturakademin tog över.

Akademin driver musikskola och studiecirklar, anordnar kurser och konserter och tack vare att man har andra inkomstkällor än kommunala bidrag kan man utbilda dubbelt så många skolelever till hälften av den tidigare kulturskolans kostnad.

Malung, där idrottsföreningen och Folkets Park gjort dansbandsveckan till en riksangelägenhet som lockar 40 000 besökare och omsätter 30 miljoner kronor.

Invånarna hyr ut allt vad de har av husrum och äldreboendena ändrar sina måltider för att pensionärerna ska kunna vara med och dansa. Och för restaurangerna är dansbandsveckan absolut nödvändig. Med inkomsterna från veckan kan man hålla öppet hela året.

Hultsfred, där föreningen Rockparty bildades 1981 av några ungdomar som ville syssla med annat än bara drott på fritiden. I dag har Hultsfred sin festival Rock City – som ger 100 helårsjobb och ett eget högskolecampus som bland annat utbildar i ”music & event management”. ”Om man ska ge några råd så är det absolut viktigaste att ge ungdomar eget ansvar och inte ha för mycket hämmande regelverk. Då kan vad som helst hända. Det overkliga kan bli verkligt”, säger Putte Svenson, vd för Rock City.

Mer läsning

Annons