Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad premiär för Matmässan i Tänndalen

Ett 30-tal utställare och nära 600 besökare kom till Matmässan i Tänndalen.

– Jag är otroligt nöjd. För att vara första gången var det väldigt lyckat och det här kommer vi att fortsätta med, sa Rickard Palmgren, destinationschef Tänndalen.

I lördags var det premiär för Matmässan i Tänndalen. En lyckad sådan menade arrangörer, mässbesökare och utställare. Och trots regn och rusk blev mässan välbesökt.

– Vi hade planerat att allt skulle ske utomhus, men med tanke på vädret bestämde vi på fredagskvällen att flytta in. Visst blev det lite trångt men det funkade riktigt bra, sa Hasse Svetsnoff.

Det handlade mycket om närproducerat när mässan slog upp portarna på lördagsförmiddagen.

– För min del är det ett perfekt tillfälle att visa upp mina produkter. Förutom vanliga besökare hoppas jag även intressera krögare och restaurangägare här uppe i västra Härjedalen, sa Karin Nyhlén, Herrö Getgård.

Potatisodlaren Pärra Jönsson, från Byvallen utanför Sveg, fanns där av samma anledning.

– Jag har konstigt nog bara ett fåtal kunder häruppe, men förhoppningsvis kan jag ändra på det, alla påstår ju att de vill ha närproducerat, sa Pärra i samma veva som han sålde 6 kilo mandelpotatis till Marianne och Gustav Höglund från Ljusnedal.

– Bra att ha till surströmmingen och älgjakten, sa Gustav.

Under lördagen var det även landskamp i att laga en finare tvårättersmiddag med hjälp av Trangia- kök. Lagen, ett från Norge och ett från Sverige, hade bland annat fått en varsin fin röding och en rejäl ryggbiff att fixa till.

Det blev en jämn kamp och efter två timmar kunde juryn utse det svenska laget till vinnare. Att Norge hade med stjärnkocken Mikael Forselius, som basar för Röros hotell, hjälpte föga när Anders Forsberg, och bröderna Rasmus och Emil Bertilsson dukade upp en suverän förrätt av minutrökt tartar. En härlig sammansättning av djur och natur och tydliga smaker med stringens och färg i sin presentation.

Det följdes upp av mjödinkokt röding, en elegant inkokt fjällröding med sköna smakkombinationer presenterad på ett gjutet sätt.

Satt som gjutet kan man även påstå att mikrobyggarnas Steampunk Brewing och deras lansering av lättölet, Possokongro, gjorde.

En lättöl med ordentlig smak i, lite väl kraftig tyckte en del, men ingen kunde missa den utsökta designen av flaskan.