Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad invigning av Saepmi Welcomes

I samband med invigningen av Conifa World Cup 2014 på Stortorget på lördagen inleddes även den samiska kulturfestivalen Saepmi Welcomes. 

På scenen stod bland andra Yranaktuelle Talangvinnaren Jon Henrik Fjällgren och musikgruppen Jarnna med sångerskan Katarina Rimpi, som både på svenska och engelska förklarade för publiken vad varje jojk handlade om. Gruppen inspireras mycket av Lapplands natur; snöflingor, höst-is och älvens röst.

– Utan att fråga dämde de upp älven och satte stopp för den. Det här är en vädjan om att släppa oss minoritetsfolk fria och låta oss leva. 

Jörgen Stenberg och Elina Israelsson framträdde med nyskrivna låten United in the game, som blivit vald till officiell VM-låt. Dansgruppen Komaciwan från Kurdistan höjde tempot rejält.

På torsdag, fredag och lördag, 5-7 juni, fortsätter Saepmi Welcomes bland annat med föreläsningar, samisk marknad och mer musik. 5 juni blir det konsertkväll på Gamla Tingshuset med 25-åriga multiartisten Maxida Märak från Jokkmokk, som kan titulera sig DJ, skådespelare, manusförfattare, konstnär, jojkare, hiphoppare och musikvideoproducent. Tidigare i år medverkade hon i SVT:s program Sápmi Sessions. Samma kväll uppträder även bandet Halhta Tjalhta med flera musiker från länet: Anna Kråik, Gustav Hylén, Lars Ericsson och Tomas Nyqvist.