Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad föreläsning om integration

Hur ska man i hitta rätt, i ett nytt land, annan kultur och dessutom i ett land med helt annat språk?

Den frågan ställde Kjell Kampe när han besökte Härjedalen.

Kjell Kampe började som lärare i svenska för vuxna invandrare 1969. Från 1985 har han arbetat med utbildningsbistånd i ett stort antal länder. Sedan 1995 med utbildningar som rör kommunikation över språk- och kulturgränser.

I två dagar fanns han i Härjedalen föreläste han om integration och ömsesidig förståelse. Inbjudna var allmänheten och alla de kommunalt anställda. Kjell Kampe är en talare av rang.

– Tänk om utvecklingen blev sådan att vi tvingades fly och hamnade i ett land med främmande kultur och språk. Hur är det att byta språk och kultur mitt i livet, undrade han.

Han lyckades förklara alla besvärliga frågeställningar när det gäller nyanlända och det var även orsaken till att kommunen bjudit in Kjell Kampe.

– Alla bör hjälpas åt med att stödja våra nyanlända på väg mot arbete och tillhörighet i Härjedalen. Jag tycker han lyckades beskriva det på ett mycket bra sätt, säger Mai-Britt Halvarsson, integrationssamordnare vid Härjedalens kommun.