Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad föreläsning om integration

Hur ska man i hitta rätt, i ett nytt land, annan kultur och dessutom i ett land med helt annat språk?

Den frågan ställde Kjell Kampe när han besökte Härjedalen.

Annons

Kjell Kampe började som lärare i svenska för vuxna invandrare 1969. Från 1985 har han arbetat med utbildningsbistånd i ett stort antal länder. Sedan 1995 med utbildningar som rör kommunikation över språk- och kulturgränser.

I två dagar fanns han i Härjedalen föreläste han om integration och ömsesidig förståelse. Inbjudna var allmänheten och alla de kommunalt anställda. Kjell Kampe är en talare av rang.

– Tänk om utvecklingen blev sådan att vi tvingades fly och hamnade i ett land med främmande kultur och språk. Hur är det att byta språk och kultur mitt i livet, undrade han.

Han lyckades förklara alla besvärliga frågeställningar när det gäller nyanlända och det var även orsaken till att kommunen bjudit in Kjell Kampe.

– Alla bör hjälpas åt med att stödja våra nyanlända på väg mot arbete och tillhörighet i Härjedalen. Jag tycker han lyckades beskriva det på ett mycket bra sätt, säger Mai-Britt Halvarsson, integrationssamordnare vid Härjedalens kommun.