Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad dubbel motorsatsning av Hedetjej: "Jag får farten i rally och tekniken i folkrace"

Rallyt Valnetrofén lockade 42 bilar till start i helgen – många utifrån och få från länet. Dubbelsatsande Jessica Persson, Hede, var dock på plats – i den för henne rätt nya motorsporten. "Är ganska nöjd eftersom det bara var andra gången jag körde notat", säger 22-åringen.

Annons

Jessica Persson har kört folkrace framgångsrikt i flera år. Nu har hon även lagt till rallyförare på sitt visitkort.

– Jag körde min första rallytävling Ljusdal i januari och gick sedan kurs för att köra med noter i juni, säger Jessica Persson, som hade en tävling tillsammans med codrivern Annsofi Wikström, Ljusdal, innan Valnetrofén i helgen.

– Vi var bara några sekunder efter tvåan i klassen, och ettan är mer rutinerad och svår att nå. Så det funkade jättebra, säger Jessica Persson, om helgens resultat i Grupp E för C-förare, och förklarar att samarbetet är tänkt att fortsätta utvecklas:

– Annsofi är min bästa vän och vi ska försöka fortsätta nästa år. Kul, för att två tjejer kör tillsammans är inte så vanligt. Nu i helgen var jag enda tjej som utmanade "gubbarna", säger Jessica Persson.

I rally har hon i år satsat en del på Hälsingeserien, där Valnetrofén ingår. En klar ledning på damsidan och andraplats i klassen står hon på där just nu.

– Det är tre tävlingar kvar, så vi får se vad vi kan göra, säger Jessica Persson.

Just Hälsingeserien kan också vara en del i ett positivt lyft i deltagarantal för Valnetrofén enligt Sverker Jonsson, nu i arrangerande Offerdals MK:

– Det var överraskande bra, och mest kul att det var ganska många långväga. Kanske det väcker de jämtländska förarna. Vi måste också samarbeta mer kring tävlingarna, som i Hälsingeserien, säger Sverker Jonsson, som tycker att de lokala förarna borde vara betydligt fler.

Endast två av klassegrar gick till länet och en av dem var den interna tajta Krokomsduellen i VOC Mekonomen/Ekonomi-klassen för A/B-förare. Där vann Mats Wallin, med codrivern Marlene Arvidsson, 1,8 sekunder före Fredrik Jonasson, med codriver Madelene Sandström (Nordjämten), som knappade in genom en vass andra runda på den specialsträcka som kördes dubbelt.

Andra segern togs av rutinerade Bosse Hemmingsson, Offerdal, med Roger Ramsell (Jämtland) bredvid sig, i veteranbilsklassen Appendix K, i en oerhört imponerande stil. Bosse Hemmingsson var överlägsen i klassen och sexa totalt i sin gamla Volvo 242, endast 38 sekunder från totalettan Tomas Bergman, Hälsinge, i en fyrhjulsdriven Mitsubishi Evo 6.

Kompletta resultatlistan i Valnetrofén finns här

Jessica Persson har inlett sin rallysatsning i en gammal VW Golf, men hoppas kunna byta upp sig till nästa säsong. För att hon ska fortsätta dubblera står klart.

– Så länge det är kul så passar jag på att köra båda. Jag får farten i rally och tekniken i folkrace, och har nytta av det när jag kör det andra. Nu i år hade jag kört fyra vinterrallyn innan mitt första folkrace, och där kände mig mycket lugnare än innan och hittade ett bättre tempo, tack vare rallyt, säger Jessica Persson.

Framgångarna på folkracebanan har också fortsatt ticka in. Endast en missad A-final på hela säsongen, och då på grund av att drivaxeln gick sönder i ledning på B-finalen, samt segrar i Hälsingecupen samt den efterlängtade i hemmatävlingen Hede tvådagars.

– Det har gått riktigt bra, konstaterar Jessica Persson, som dock haft en minst sagt fulltecknad kalender genom dubbelsatsningen:

– Jag har tävlat varje helg sedan i maj, och blir så ett tag till. Någon helg kommer jag även köra folkrace ena dagen och rally den andra, säger Jessica Persson.

Läs mer om Jessica Persson:

Hemmaseger för hemmaföraren på Halvfari – i det femte försöket

Laddade för Halvfari med poängbäst på Gotland

Lyckad rallydebut – tvåa i Ljusdal