Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lusten att läsa är stor på Ängsmogården

I måndags avslutades läsprojektet mellan Ängsmogårdens tredjeklassare och bibliotekarien Helena Frank.

En gång i månaden under tre års tid har elever från Ängsmogården kommit till Torvalla skolbibliotek och fått boktips av Helena Frank.

– Det är jätteroligt att få respons från eleverna som jag får mycket synpunkter från. Det viktigaste är att de tycker att det är roligt att läsa och att läsa är bra för deras fantasi. Böckerna blir som deras nya kompisar, säger hon.

Carina Andersson är klasslärare för de 20 eleverna i årskurs 3D vid Ängsmogården och hon ser även att läsningen för hennes elever har andra positiva effekter.

– Alla klarar det nationella provet i klassen och det ökade läsandet är en klart bidragande orsak till det.

Vid avslutningen i Torvallas skolbibliotek fick de elever som ville berätta om sin absoluta favoritbok och det var allt från fantasyböcker, faktaböcker och deckare som presenterades.

Mathilda Sillström tyckte bäst om "Puzzel den lilla smuggelhunden".

– Den hade mycket spänning. Jag trodde att den skulle bli sorglig men det blev ett lyckligt slut, säger hon.

Alice Owen som vann Ängsmogårdens uppsatstävling i fjol älskar att läsa.

– Jag tycker om när man kommer in i en annan värld, säger hon och håller "Familjen Bliss magiska bageri" som sin favorit

Benjamin Martinsson är också han en riktig bokslukare. Han berättar att han lånat 47 böcker av läraren Henrik Blom. Bäst gillar han deckare som Enid Blyton.

– Jag gillar böcker med mycket text, så helst böcker som inte har några bilder. När jag gick i 1:an började jag läsa bibeln och läste runt en tredjedel.

I motsats till vad man kanske kunde tro rekommenderades inga böcker av Astrid Lindgren.

– Jag tror det beror på att många har sett filmerna och inte har behovet att läsa böckerna. Sedan är det många som tycker att språket är gammaldags. Barnen känner inte igen sig, säger Helena Frank.