Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade till sig hundratusentals kronor

En länsbo i 40-årsåldern åtalas misstänkt för 12 fall av bedrägeri och ett fall av förskingring. Mannen har lurat till sig pengar och saker för hundratusentals kronor.

Mannen hade varit efterlyst en tid när han i början av september självmant vände sig till polisen. Orsaken till efterlysningen var att mannen var misstänkt för omkring 40 olika bedrägerier. Mannen är nu häktad och har vid polisförhör erkänt delar av bedrägerierna. Åklagaren åtalar nu mannen misstänkt för 13 fall av bedrägeribrott.  


Bedrägerierna har pågått under åtminstone tre år och bara i Jämtlands län förmått 16 olika målsäganden att betala honom för saker som aldrig leveretas. Till exempel har en man betalat den misstänkte 2000 kronor för två hundkojor som aldrig levererats, en kvinna har betalat drygt 17 000 kronor för datorer och ytterligare 14 liknande fall. I samtliga fall har mannen lovat att mot en viss summa i förskottsbetalning leverera varor som sedan aldrig drygt upp.


Dessutom åtalas mannen för att ha lovat en man i Östersund att leverera virke och en dator, vilket förskottsbetalats med 12 345 kronor. Vidare har den åtalade tagit emot en bil av samme man för bilen skulle han betala 2 500 kronor, pengar som aldrig dök upp.


När mannen skulle hjälpa en kvinna med internetbetalaningar via hennes internetbank gjorde han istället överföringar till sitt eget konto. Mannen är misstänkt för att ha tillägnat sig över 60 000 kronor från kvinnans och hennes sons bankkonton. För detta åtalas han för förskingring. Det här brottet förnekar mannen.


Under sommarhalvåret 2009 lovade mannen att leverera datorutrustning och biltillbehör till en man i länet. Dessa varor förskottsbetalades med 15 000 kronor utan att några dator- eller biltillbehör dök upp. I samma veva fick den misstänkte låna 10 000 kronor av målsäganden, pengar som inte har betalats tillbaka.


Mannen åtalas också för ytterligare ett fall av bedrägeri då han förmått en kvinna i länet att lämna två datorer till henne. Vilseledandet har enligt åklagaren bestått i att mannen gjort en överenskommelse med kvinnan om att han skulle reparera de två datorerna och sedan återlämna dem, vilket aldrig gjordes.


Vid ett annat tillfälle är mannen misstänkt för att ha lurat samma kvinna att köpa kläder, dator och bensin åt honom till ett sammanlagt värde av 5 300 kronor. Mannen och kvinnan hade kommit överens om att han skulle betala tillbaka pengarna till kvinnan, vilket han inte har gjort.


Dessutom åtalas mannen för fem fall av bedrägerierna då han hyrt rum på vandrarhem och hotell på olika orter i Sverige utan att betala för sig. Bedrägerierna har bestått i att den misstänkte falskeligen uppgett att han skulle betala för övernattningarna trots att han aldrig haft för avsikt att göra det. På ett av ställena har mannen bott i över en månad utan att betala för sig.


Vidare är mannen misstänkt för att ha lurat en man i Härjedalen på 3 000 kronor genom att påstå att han beställt markiser åt honom.


Under sommaren 2010 lurade mannen en kvinna i länet att lämna ett cd-spel och en dator till honom. Mannen hade lovat kvinnan att hon skulle få två nya datorer i utbyte.


Mannen har tidigare dömts för brott i länet.