Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade försäkringskassan – döms till skyddstillsyn

En man i 50-årsåldern i länet hade halv sjukersättning under nästan fyra år – samtidigt som han jobbade heltid. Nu döms han till skyddstillsyn och 5 000 kronor i böter för grovt bedrägeri.

Annons

Mannen råkade för närmare 30 år sedan ut för en trafikolycka, vilken ledde till att han blev helt sjukskriven. Från och med 1995 fick han däremot halv sjukersättning.

Under de två år som därefter följde ringde försäkringskassan löpande och kontrollerade hans situation, sedan slutade de att ringa. Mannen var dock medveten om att han skulle meddela om något förändrades för honom.

Från mitten av 2003 började han jobba heltid. Men samtidigt fortsatte utbetalningarna från försäkringskassan för hans halva sjukskrivning. Dessa pågick till en bit in på år 2007 och omfattar sammanlagt 267 762 kronor, samtidigt som han fick lön för sitt heltidsjobb.

Mannen kunde dock inte se utbetalningarna från försäkringskassan då dessa vid den här tiden gick direkt till kronofogdemyndigheten för att betala av skulder. Omständigheter för mannen vid den här tiden gjorde att han skärmade av allt som hade med försäkringskassan att göra.

I efterhand har mannen dock sett till att pengarna från försäkringskassan som gått till hans skuld hos fogden har kommit tillbaka till staten. Mannen erkänner även bedrägeriet.

Men tingsrätten rubricerar brottet trots allt som grovt eftersom det anses vara av betydande värde och satt i system.

Mannen döms nu till 5 000 kronor i dagsböter. Tingsrätten anser dock inte att fängelse är nödvändigt. Men mannen dömdes i fjol för skyddstillsyn för grovt rattfylleri och tingsrätten anser att den påföljden även får gälla för detta brott.

Annons