Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade av kommunen

Östersunds ishockeyklubb känner sig lurade på kommunalt bidrag.

Annons

Östersunds ishockeyklubb, Öik, har sedan våren 2012 kämpat för ett större hockeyarrangemang i stan och den 23 april blir det av. Sverige och Norge möts i en landskamp i den nya arenan med Sveriges televisions direktsända kameror i lokalerna.

Det blir den första seniorlandskampen genom tiderna i Östersund och Öik:s ledning konstaterade redan i början av året, i en bidragsansökan hos kommunen, att ekonomiskt stöd krävs för att evenemanget ska bli av.

Arrangörsavtalet mellan ishockeyförbundet och Öik innehöll dock så tuffa villkor att Öik tog ett samtal med kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) och Karin Thomasson (MP) för att inte riskera klubbens ekonomi.

"Vi uppfattade att det fanns stöd från kommunen och valde därför att ta risken att skriva på arrangemangsavtalet innan dialogen med kommunen slutförts. Det var ett stort misstag", skriver Micael Lundmark, ordförande för klubben i ett mail till kultur- och fritidsnämnden.

De 100 000 kronor som klubben hade räknat med fastställdes i ett förslag, som ska behandlas på nämndens möte nästa vecka, till 30 000 – 20 000 kronor mindre än när jippot Storsjön hockey games arrangerades på Storsjön.

Nämndpolitikerna föreslås också säga nej till reklam på sargplats i samband med direktsändningen.

"Jag måste säga att vi känner oss rejält lurade...", säger Öik och tycker att ett riksarrangemang av den här digniteten borde intressera.

"Kommunens signaler till oss i detta fall är tydliga – det är inte av intresse".

Kommunledningen säger att kommunikationen mellan dem och Öik borde ha varit bättre.

– Det här ska vi ha klarat ut tidigare, erkänner AnnSofie Andersson.

Kommunens bidrag till arrangemanget är inte definitivt avgjort efter kultur- och fritidsnämndens möte på tisdag nästa vecka. Dagen efter lyfts frågan upp ett snäpp i kommunhierarkin.

– Det är en jätteviktig match med tv-sändning och med ett stort marknadsföringsvärde för Östersund, arenan och Öik. Därför har vi konstaterat att ärendet måste lyftas till utvecklingsutskottet.

Problemet är att kultur- och fritidsnämnden inte har ett regelverk som tillåter mer än 30 000 kronor i bidrag.

– Det här arrangemanget går utanför det vanliga regelverket, men jag är övertygad om att vi löser det här.

# Så Öik kan förhoppningsvis räkna med mer ekonomiskt stöd från kommunen för att klara av arrangemanget?

– Jag vet inte vad det blir för summa i slutändan, men frågan är inte slutligen avgjord.